pátek 21. ledna 2022

Obrázek týdne 21. 1. 2022

Dnes máme předposlední lednový pátek. I přesto, že si stále někteří z nás mohou užívat mrazivějšího počasí, rozhodl jsem se zařadit mezi Obrázky týdne poměrně svěží, možná trošičku jarnější či letnější dílo. Ve vzduchu se přece jen častěji nacházíme o letních prázdninách, kdy létáme do neznámých končin, nikoliv během sněhobílé zimy. Tento nádherný obrázek je dílem paleoilustrátora a herpetologa Gabriela N. Ugueta. Rozhodně vám mohu doporučit podívat se i na další z jeho děl - všechna jsou totiž výtečná.


Popisek k obrázku: Dva jurští ptakoještěři druhu Campylognathoides liasicus provádějí akrobatické kousky na krásně modré obloze, zdobené čistými bílými oblaky. V poměru k velikosti těla mají poměrně dosti dlouhá křídla, měřící od špičky jednoho po konec druhého přes devadesát centimetrů. Jejich zobáky jsou vybaveny velmi ostrými, ovšem nepříliš velkými zuby, perfektními k uchycení ryb. Je možné, že se jakási vodní plocha se spoustou potenciální, ploutvemi obdařené kořisti nachází právě pod nimi. Campylognathoides nalevo otevírá tlamu, a vydává z hrdla pískavý, pronikavý zvuk, kterým se dorozumívá se svým v tuto chvíli tišším společníkem. V současné době patří do rodu Campylognathoides tři druhy, byť jeden z nich je sporný (jedná se o indickou specii, popsanou v roce 1978). C. liasicus byl popsán na základě nálezů ve württembergském liasu na historickém území Švábska. Přestože bývá tento živočich obecně považován za piscivora, někteří odborníci, mezi nimi Mark Witton, s tímto závěrem nesouhlasí, a považují jej spíše za prehistorickou obdobu dnešních dravých ptáků, kupříkladu sokolů. Možná tedy tito dva létající plazi neslídí po rybách, ale po menších ptakoještěrech, na které by se mohli z výšky snést!

Minulý týden jsem zmiňoval Winterwatch 2022, který započal v úterý 18. ledna! Máte-li přístup například k online streamu BBC Two, pak nezapomeňte, že dnes ve 21:00 našeho středoevropského času běží na stanici čtvrtá epizoda! Letošní Winterwatch je podobně jako ten předchozí složen z osmi dílů, britské přírody si tedy naši přátelé ve Spojeném království na televizních obrazovkách užijí hodně i v průběhu příštího týdne!
V příštích dvou dnech zakončím devatenáctý týden kvízu "Který pravěký tvor to je?", a v pondělí započne již dvacátý týden této soutěže! Ještě mám pro vás malou otázku. Jistě vás znejistí, a donutí vás uvažovat nad největšími tajemstvími tohoto vesmíru. Možná, že vám z hledání odpovědi na ní pukne mozek, ale za to já nemůžu... Did you find the cryptic message in this post?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější