pátek 28. ledna 2022

Obrázek týdne 28. 1. 2022

To nám ten leden rychle utekl! Tedy skoro, protože nám z něj zbývají ještě čtyři dny, včetně dneška. Rozhodl jsem se věnovat poslední lednový Obrázek týdne sauropodům, a při surfování po internetu jsem narazil na toto krásné dílo kanadského ilustrátora pravěku Michaela Skrepnicka, který vlastní web Dinosaurs in Art. Tento konkrétní obrázek byl umístěn na blog Fragments of Ancient Lives na mikroblogové síti Tumblr v roce 2012. Pokud náhodou rádi sledujete, jak se spolu (třeba v televizi) mlátí lidi, pak se vám tento obrázek, přenášející umění boxu na další level, jistě zalíbí.


Popisek k obrázku: Dva samci sauropodního dinosaura druhu Jobaria tiguidensis se do sebe pořádně pustili. Bojují o skupinu samic, které jejich zápas sledují z nepříliš velké vzdálenosti. Panuje období sucha, šťavnaté vegetace pomalu ubývá, a zápasníci jsou poněkud pohublí, ač ne tolik, aby neměli sílu se jeden druhému postavit. Jsou tolik odhodlaní, že se postavili na zadní, a započali dost možná nejstarší boxovací zápas v historii naší planety. Jobaria nalevo uštědřuje svému sokovi bolestivou ránu přední pravou končetinou. Zasažený otevírá tlamu, z hrdla se mu dere bolestné skučení, a krk se mu v šoku otáčí, hlava směřujíc vzad. Kdo ví, zda je to poslední rána, kterou schytá. Jobarie jsou houževnatými zvířaty, schopnými vydržet téměř cokoliv. Jedno je jasné - ať už se na tomto bitevním poli stane cokoliv, ani jeden ze samců nezemře. Bude-li to nutné, slabější ustoupí, a na okraji lesa opět nastane klid. Jobaria byla popsána Paulem Serenem v roce 1999 na základě pozůstatků nalezených v souvrství Tiourarén v nigerském regionu Agadez. Scéna se odehrává v západní Africe v období střední jury, před 162 miliony let.

Velkolepé dílo, že ano? Představte si, že byste se mohli vrátit v čase do pravěkého Nigeru, a přesně takový souboj jobarií vidět na vlastní oči... Co dalšího pro vás chystám? S jistotou vám mohu prozradit, že další dva týdny budou patřit kvízu "Který pravěký tvor to je?", neboť nápovědy jsou již přednastaveny, aby postupně vycházely téměř až do půlky února.
Ještě bych chtěl zmínit jednu věc, opět s prehistorií nesouvisející. Ano, musím se opět vrátit k nejúspěšnějšímu a nejlepšímu filmu roku 2021, jenž je v současnosti 6. nejvýdělečnějším (počítáme-li si inflací) v historii! Vsadím se, že jste již Spider-Man: Bez domova viděli, a je vám tedy známo, proč byli fanoušci jako já tolik dojatí - Tobey, Andrew a Tom v jednom filmu! Historicky první rozhovor se všemi třemi představiteli Petera Parkera byl včera uveden na YouTube - doporučuji se na něj podívat, je opravdu super! 

10 komentářů:

hajznberk řekl(a)...

S P O I L E R I S T O

Co když ten film ještě někdo neviděl? :D

Kuzuri řekl(a)...

Says a guy who saw it like three nights in a row? :D A vždyť ten film je v kinech už měsíc a půl! :D

hajznberk řekl(a)...

Éhé. :D I missed the part where that's my problem.

Kuzuri řekl(a)...

You want forgiveness? Get religion.

hajznberk řekl(a)...

goes to church

Kuzuri řekl(a)...

See ya, chump.

hajznberk řekl(a)...

I'm gonna put some dirt in your eye.

Kuzuri řekl(a)...

You'll get your dirt when you fix this damn door!

hajznberk řekl(a)...

Find us some shade.

Kuzuri řekl(a)...

Fajn, dost. :D Na tohle nemám čas. Find yourself a suitable subreddit with Raimi memes, buddy. :D

Okomentovat

Nejčtenější