pátek 18. června 2021

Obrázek týdne 18. 6. 2021

Končí další červnový pracovní týden, a tak je na čase představit Vám další Obrázek týdne. Na dílo, které jsem se tentokrát rozhodl do této rubriky zařadit, jsem poprvé narazil asi před dvěma týdny, a okamžitě se mi velice zalíbilo. Autorkou této překrásné rekonstrukce bezpochyby nejznámějšího jurského tyranosauroida je polská paleoartistka Joanna Kobierska. Rozhodně Vám doporučuji sledovat její tvorbu, neboť její díla jsou velmi realistická, a skutečně člověka dokáží přesunout o desítky a desítky milionů let zpět v čase do dob dinosaurů.


Popisek k obrázku: Temnotu jurského lesa protíná zlověstný opeřený zabiják. Je to Guanlong wucaii, tyranosauroid z čeledi Proceratosauridae, asi tři metry dlouhý vzdálený bratránek proslulého tyranosaura rexe. Nepochybně pronásleduje kořist. Utíká s otevřenou tlamou a nepříliš nahlas syčí, a je připraven své kořisti - ať už je jí třeba ceratopsián Yinlong nebo snad nedospělý stegosaur Jiangjunosaurus - zabodnout své ostré zuby do krku a ukončit její život. Pařáty předních končetin při běhu Guanlong roztahuje, a nejspíše je brzy použije k uchycení poděšené kořisti. Žádný z nočních obyvatel zdejších lesů si nepřeje tohoto rychlého, mrštného predátora potkat. Pozůstatky guanlonga byly nalezeny v souvrství Shishugou v čínské provincii Sin-ťiang, a na základě nich pak celý druh popsal Xu Xing se svými kolegy v roce 2006. Přestože možná budil ve svých obětech hrůzu, nebyl Guanlong největším masožravým dinosaurem tohoto území; tetanura Monolophosaurus byl ještě o nějaké dva až dva a půl metru delší. Tato noční scéna se odehrává na území severozápadní Číny před 160 miliony let.

Co na tento obrázek říkáte? Také se Vám tolik líbí? Zítra očekávejte vyhlášení výsledku šestnáctého týdne kvízu "Který pravěký tvor to je?", soutěž pak bude pokračovat v dalším týdnu. Přeji Vám krásný víkend!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější