pátek 4. června 2021

Obrázek týdne 4. 6. 2021

Máme tu již čtvrtý červnový den tohoto roku! A je horko... Možná podobně jako já v těchto slunných dnech, při kterých se vaše kůže nenamazaná opalovacím krémem pálí jako hozená do ohně, pomýšlíte na možný výlet k břehům nějakého moře, kde je snad příjemněji a kde se lze trochu zchladit, kdykoliv se vám to zachce. Vsadím se, že by vám při pobytu u chladivého oceánu nevadila ani zamračená obloha. Právě v tomto duchu se nese tento Obrázek týdne! Před sedmi dny jej na svém twitterovém účtu zveřejnil německý paleoartista Dominik Hammelsbruch. Podle mě jde o skvělé dílo.


Popisek k obrázku: Statný teropod druhu Megalosaurus bucklandii se prochází po písečné pláži, která se v průběhu mnoha desítek milionů let promění v lomy Stonesfield Slate na území anglického Oxfordshire. Zatímco za sebou v měkkém, vlhkém písku zanechává mohutné tříprsté stopy, rozhlíží se dravec po okolí a vsává do svých nosních dírek příjemný, slaný vzduch ve snaze zaregistrovat jakoukoliv potenciální kořist nebo mršinu vyplavenou mořem. Není mnoho masožravců, kteří by se mohli s plně vzrostlým megalosaurem rovnat. Tento šestimetrový, sedmisetkilový dinosaurus je vrcholovým predátorem ve svém habitatu. Možná to budou právě fosilie tohoto megalosaura, jež budou nakonec, o nějakých 166 milionů let později, ve Stonesfieldu nalezeny a následně poslouží Williamu Bucklandovi a krátce nato i Gideonu Mantellovi k popsání prvního validního zástupce kladu Dinosauria (zavedeného Richardem Owenem třináct let po zveřejnění Mantellova popisu druhu M. bucklandii). Ty časy, kdy se o megalosaura začnou zajímat podivní dvounozí savci, potomci malých ochlupených potvůrek, jež tento predátor po téměř celý život přehlíží, jsou však ještě velmi vzdáleny...

Dominik Hammelsbruch použil k vytvoření tohoto obrázku také software Blender. Vyobrazenému zvířeti to dodává takový "3D feel", nemyslíte?
Za uplynulý týden byly publikovány výsledky různých zajímavých vědeckých výzkumů - byl například popsán nový druh krunýřovce z Brazílie, Parotocinclus kwarup, a taxonomická analýza prokázala existenci nového druhu pablatice, Leptobrachium sylheticum, v Bangladéši. Také je již téměř za námi druhý týden letošního Springwatch na BBC Two, a na Netflixu dnes vychází třiasedmdesátiminutový snímek Breaking Boundaries: The Science of Our Planet s Davidem Attenboroughem a Johanem Rockströmem. A co nového můžete čekat na mém blogu? Příští týden bude v rámci 6 druhů také patřit pravěkým zvířatům, troodontidy - současné hvězdy Blogorgonopsidu - však opustíme a podíváme se na jinou skupinu zajímavých živočichů!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější