pátek 11. června 2021

Obrázek týdne 11. 6. 2021

Tak nějak se pomalu blíží polovina června. Je čím dál větší vedro, všichni z něj už pomalu hyneme, nutí nás to měnit si častěji ponožky, ba dokonce i natírat se opalovacím krémem, což bylo ještě před šesti měsíci v této části světa naprosto neakceptovatelné. No, raději pryč od toho. Jak je známo, mám tendenci dostávat v tuto dobu úpal, jenž pak ovlivňuje mé myšlení. A to si ještě počkejte, až léto oficiálně začne, přátelé! Minulý pátek jsem narazil na webu Science News na nádherný obrázek od Juliuse T. Csotonyiho, který zobrazuje dva exempláře patrně nejslavnějšího ze všech dravých dinosaurů, a dva zástupce jeho jistě bohatého jídelníčku. Musel se octnout mezi Obrázky týdne. Co na něj říkáte?


Popisek k obrázku: V lesích pozdně křídové Montany nastávají hody. Dospělý Tyrannosaurus rex, měřící dvanáct metrů na délku a vážící alespoň osm a půl tuny, právě skolil rohatého dinosaura druhu Triceratops horridus. Svými ohromnými, dýkovitými zuby se chystá roztrhnout pravou přední končetinu své oběti, zatímco jí svou mohutnou tlapou stojí na onom slavném třírohém obličeji. Dospělý T-Rex si obstaral potravu na břehu řeky. Scéna se však prolíná s loveckým pokusem jednoho z jeho potomků, dříve známých jako Nanotyrannus. Tento poněkud pestřeji zbarvený teenager divoce pronásleduje zástupce skupiny pštrosích dinosaurů, Ornithomimosauria, pravděpodobně ornitomima. K honičce dochází možná jen pár desítek metrů od břehů řeky, ačkoliv se na první pohled může zdát, že se nedospělý T-Rex nachází v blízkosti svého rodiče. Tyrannosaurus rex byl samozřejmě svého času vrcholovým predátorem na území pozdějšího západu Spojených států amerických, a bezpochyby největším masožravým dinosaurem souvrství Hell Creek. Celá dvojscéna se odehrává před 67 miliony let.

Co se stalo za uplynulý týden? Určitě musím zmínit, že Discovery Channel India odstartoval ve spolupráci s WWF India a United Nations India kampaň #stopthemelt, jejímž cílem je rozšířit povědomí o nutnosti zdravější a zelenější planety, tedy naší planety, v budoucnosti. Je s ní svázána i celá řada známých indických osobností, ovšem jejím podporovatelem je také Nigel Marven, který o ní natočil krátké video, jež vyšlo na jeho twitterovém účtu minulou sobotu. Rozhodně doporučuji si o #stopthemelt zjistit více, je to fantastický nápad! Jinak dnes večer běží na BBC Two poslední díl letošního Springwatch. Také se hodně mluví o australotitanovi, novém sauropodovi, jehož popis vyšel 7. června v žurnále PeerJ.
A nyní důležitá zpráva na závěr - příští týden se vrátí kvíz Který pravěký tvor to je?, a já budu moc rád, když se ho zúčastníte! Kvíz poběží tentokrát trochu kratší dobu, než v uplynulých pekelných obdobích, neboť jsem část tohoto konkrétního pekelného období vyplnil 6 druhy. Zúčastnit kvízu se může kdokoliv, a já doufám, že v něm zkusíte štěstí i vy!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější