úterý 16. srpna 2016

Theropodní soutěž

Říkal jsem si, že je konečně čas na další soutěž, a tak s jednou přicházím! Theropodní soutěž bude zaměřena pouze na theropody, skupinu dinosaurů, která zahrnovala všechny masožravé a několik překvapivě býložravých druhů... Sestává z 10 otázek. Počet soutěžících je neomezený, přihlásit může každý. Podmínkou pro přihlášení je napsat do komentáře pod článek, že se hlásíte, a možná také Váš e-mail (i když e-maily většiny z Vás, kteří máte blogy o pravěku, už znám, je tedy jen čistě na Vás, zda svůj mail znovu uvedete). Odpovědi mi pak pošlete e-mailem. Na diplom dostanete nějakého theropoda (je to podmínka, aby byl diplom tématický), ale můžete si napsat, kterého... Otázky by neměly být nijak těžké, sám se nějakým složitým otázkám budu vyhýbat... Tak tedy hodně štěstí a děkuji každému, kdo se zúčastní!

1. Který theropod byl největší?

2. Který byl naopak nejmenší (můžete to spíše odhadnout, protože malých dinosaurů už byla objevena celá řada)?

3. Která zvířata lovil Tyrannosaurus Rex?

4. Co to byli maniraptoři?

5. Uhodněte, o kterého theropoda jde: Byl to velký masožravec s protáhlými, dlouhými čelistmi. Měl velký dráp na předních končetinách, díky kterému možná napichoval svou potravu (kterou blíže nespecifikuji). Nalezl ho jistý Walker a někteří Angličané označili nález za "objev 20. století".

6. Potkávali se spolu Eoraptor a Herrerasaurus? A v jaké zemi byly objeveny jejich fosilie?

7. Napište jména alespoň dvou velkých dromaeosauridů (raptorů), nejlépe těch, kteří přesáhli délku 4 metrů.

8. Napište, čím byli typičtí abelisauridi a kdy vyhynuli.

9. Kdy byla objevena slavná fosilie, která potvrdila, že Ornitholestes byl schopný zabít Stegosaura? Napište také, proč možná zprvu někoho zmátla.

10. Jak se jmenoval malý opeřený dinosaurus žijící před 160 miliony let, kterému se čínsky říká Hu Yaoming? Malá nápověda: Epi...

To je všechno. Opravdu doufám, že otázky nejsou nijak složité, ani bych nikoho z Vás nechtěl "trápit".Ještě jednou, mnoho štěstí všem, kteří se přihlásí!

4 komentáře:

habsburg řekl(a)...

Děkuji HAASI za komentáře.

dinosaurss řekl(a)...

Hlásím se..

Martinoraptor řekl(a)...

Hlásím se, mail klasicky: marty.m293@gmail.com

Ankylosaurus řekl(a)...

Také se hlásím, mail jako obvykle :).

Okomentovat

Nejčtenější