neděle 28. srpna 2016

Mohou být krysy ohroženy?

Někomu se může zdát, že každé zvíře je v potenciálním ohrožení ze strany lidí... Každé zvíře, každý druh, kromě krys... Krysy byly vždy nesmírně hojné, byly roznašečkami smrtelných nemocí ve středověku, a byly také černými pasažéry na lodích lidských dobyvatelů, díky čemuž tito tvorové osídlili a poničili křehké ekosystémy ostrovů. Tito tvorové, z nichž měl i Indiana Jones hrůzu, jsou snad všude, v kanalizacích, na skládkách, občas i ve sklepech a stále se jim daří. Jen málo lidí by napadlo říci: "Počet krys se snižuje". Ovšem, možná to bude překvapením, je to tak. Nemluvme teď o krysách ve městech, těm se díky nadměrnému množství odpadu daří. Tyto městské krysy svými počty mnohdy překonávají počet lidských rezidentů. Nicméně krysy na venkovech platí daň za nové, mnohdy extrémně chemické postupy, které nejsou v dnešním zemědělství neobvyklé. Nedá se přímo říci, že by krysy z venkova a divočiny byly nějak ohroženy. Je ovšem pravdou, že jejich počty tam strmě klesají. Samozřejmě, krysy jsou invazivním druhem a snadno se přemnoží, chemický postřik na poli jim v tom přece jen tak nezabrání. Navíc se říká, že s vyhynutím některých druhů zvířat by se počet krys celkově mohl zdvojnásobit. Přece jen však moderní zemědělství, spojené s insekticidy a dalšími prostředky, způsobuje zkázu mnoha malým i větším živočichům. Díky insekticidům se možná zbavíte hmyzu, ale také některých dalších tvorů, kteří se jím živí, a které to všechno ovlivní. Krysy, věčné oportunistky, mohou být mezi těmito tvory. V 60. letech 20. století vyšla ve Velké Británii kniha "Lady Bird Book Britain", která dnes může posloužit ke srovnání současné a tehdejší přírody Británie, i celé Evropy. Tehdy prý bylo pro venkovské krysy typické, že se shromažďovaly do skupinek po 200 jedincích a společně v noci putovaly krajinou. Při tom se za nimi táhl podivně krysí zápach, jenž se dá jen těžko popsat. Desítky let už nikdo nic takového neviděl. Může to být způsobeno tím, jak se i o svůj venkov lidé starají? Jedno je tedy jasné: krysám se možná daří dobře, ale ani ony čas od času neuniknou zkáze, kterou způsobují lidé. Tentokrát to není vybíjení pro maso nebo jen tak. Není to ani vybití invazivní skupiny krys, což populaci těchto zvířat málo ovlivní. Je to nebezpečí budoucnosti...

Tento článek není o bezprostředním ohrožení krys. Chtěl jsem Vám jeho prostřednictvím upozornit na to, že i nejpočetnější druh zvířete může být lidmi uvržen v nebezpečí, a je tedy třeba najít způsob, jak tomu zabránit (a jak také zabránit vyhynutí mnohem, mnohem vzácnějších zvířat).

5 komentářů:

Leaellynaraptor řekl(a)...

Zajímavé, je pravda, že mě to též nenapadlo.

Bleskobleska řekl(a)...

Panebože. Nic jiného na to napsat nemůžu. I když je plno lidí "alergických" na myši a krysy, já je mám ráda.

dinosaurss řekl(a)...

Páni.. tak to je opravdu velmi zajímavé..

Ankylosaurus řekl(a)...

Lze se vůbec v dnešní době něčemu takovému divit? Jinak, krys se tu musím trochu zastat - ony za vyhubení některých druhů živočichů prakticky nemohou, ony si nepostavily vor aby se doplavily na vzdálené ostrovy nebo kontinenty. Obdobný problém bychom mohli najít na Guamu, kde jsou přemnoženy bojgy hnědé, taktéž zavlečené lodní dopravou. Co se týče chemického znečištění, už tak je dost velké. DDT je ve většině zemí zakázáno používat, výjimečně se to povoluje v Africe, kvůli malárii, nicméně to nic neřeší - vzhledem k hubení přirozených nepřátel komárů. Polychlorovanébifeneyly se používaly kdysi v barvách, dnes už jsou také zakázané. I přesto tyto dvě (a nejenom je) látky nalezneme i v rybách za polárním kruhem. V tělech kytovců a ryb se navíc nakumulovali sloučeniny rtuti, které se z těla velmi špatně dostávají. Mnoho z těchto organických perzistentních látek zakázala Stockholmská úmluva. V dnešní přírodě jsou však stále k nalezení a než vymizí, bude to trvat několik desítek, možná i stovek let.

Ankylosaurus řekl(a)...

Včera jsem viděl první díl Cruise ship adventures :D. Moc se mi to líbilo, už se těším na další :). Pro zájemce, kteří to neviděli, je to i na Prima Play.

Okomentovat

Nejčtenější