pondělí 1. srpna 2016

John Ostrom


John Harold Ostrom (18. února 1928 až 16. července 2005) byl americký paleontolog, jehož zjištění nadobro změnila pohled na dinosaury. Velký význam měl jeho popis Deinonycha. Ostrom si totiž uvědomil, že takoví dinosauři nemohli být pomalí a hloupí, a že se navíc v mnohém podobali ptákům. Prezentoval tedy Deinonycha jako teplokrevného, hbitého a obratného predátora (Deinonychus navíc lovil ve smečkách). Popis dokončil v roce 1969, pět let po nálezu zkamenělin "hrozivého drápu". Ostrom se vrátil k původním předpokladům Thomase Henryho Huxleyho, anglického přírodovědce z 19. století, též nazývaného "Darwinův buldok", který přišel s unikátní domněnkou: ptáci jsou potomci plazů. Ostrom zkoumal Archaeopteryxe, který kdysi potvrdil Huxleyho závěry, na něž však bylo zapomenuto. Během desetiletí se z pouhé domněnky stal fakt a zásluhou Ostroma a vlastně i Huxleyho dnes víme, že ptáci jsou živoucími dinosaury. Další věcí, kterou se John Ostrom proslavil, bylo zkoumání hadrosauřích stopních drah. Podle něj kachnozobí dinosauři žili ve stádech a dnes to vypadá, že předpoklad to byl správný... John Ostrom byl jedním z paleontologů druhé poloviny minulého století, kteří stáli za "dinosauří renesancí", tedy začátku nových zjištění o dinosaurech. Za svou práci dostal roku 1994 Romerovu a Simpsonovu cenu, jež se každý rok uděluje významným osobnostem paleontologie obratlovců. Zemřel roku 2005 ve věku 77 let ve státu Connecticut...

4 komentáře:

dinosaurss řekl(a)...

Pěkný článek, byl to zajímavý člověk..!

Ankylosaurus řekl(a)...

Skvělý článek! :) John Ostrom je opravdu významnou osobností paleontologie. Na dinousaří renesanci se s společně s ním podílel mimo jiné i Robert Bakker, který patří mezi současné přední paleontology.

Jiří řekl(a)...

Nejsem žádný velký obdivovatel dinosaurů, ale občas se podívám na vaše stránky. Vaše pracovitost a vytrvalost je obdivuhodná. Protože jsem již pár let na světě, myslím si, že dovedu poznat dobrou práci. A vaše psaní je dobrou prací.

siamotyran řekl(a)...

Skvělý článek. Díky Ostromovi jsme co se týká dinosaurů zase o něco chytřejší :)

Okomentovat

Nejčtenější