neděle 23. srpna 2015

Lovcem dinosaurů, 8. kolo

Naposledy jste všichni odpověděli rychle, proto přináším další kolo soutěže Lovcem dinosaurů celkem brzy! Chtěl bych také oznámit, že soutěž již zanedlouho skončí a tak příště očekávejte těžší otázky...

DINOSAURSS

Úlovky: Stegosaurus, Eoraptor, Hatzegopteryx, Magyarosaurus, Troodon, Parasaurolophus, Pyroraptor

Charles Darwin našel pozůstatky tohoto tvora při svých cestách po Jižní Americe. Lépe řečeno koupil zkamenělou lebku za 18 pencí od jednoho farmáře v Uruguayi. Tento savec žil v Pliocénu a Pleistocénu a řadil se mezi jihoamerickou megafaunu. Byl až 2,7 metru dlouhý a možná byl častou potravou šavlozubých tygrů. Žil podobně, jako hroši. Jak se jmenoval?

MARTINORAPTOR

Úlovky: Velociraptor, Dimetrodon, Plesiosaurus, Basilosaurus, Scutosaurus, Mononykus, Liopleurodon

Jednalo se o velkého ptáka vysokého jistě přes 2 metry. Žil v Eocénním období a obýval mnohá území, od Evropy po Čínu. Měl masivní lebku a velký zobák, což mnohé paleontology vedlo k domněnce, že šlo o predátora. V posledních letech však přehodnotili své závěry a nyní tohoto ptáka, především kvůli jeho "jemnému" zobáku, považují za býložravce.

MATOUŠ PAVLÍK

Úlovky: Therizinosaurus, Tarbosaurus, Arthropleura, Pterodactylus, Muttaburrasaurus, Edaphosaurus, Brachiosaurus

Tento dinosaurus byl pojmenován podle městečka nacházejícího se v Lerma Valley, v Argentině. Byl to titanosaurid, žil v období pozdní Křídy před asi 80 miliony let. Na sauropody nebyl až zase tak velký, přesto však měřil 12 metrů na délku. V Patagonii byla nalezena řada hnízd, mnozí věří tomu, že patřily právě těmto sauropodům. Záda měl tento dinosaurus pokryta deskami, což potrvrzují nalezené osteodermy. Znáš jeho jméno?

MATT

Úlovky: Archaeopteryx, Ceratosaurus, Ouranosaurus, Carcharodontosaurus, Megatherium

Jméno tohoto opeřence znamená doslova "velkolepý pták z Argentiny" nebo také "velkolepý stříbrný pták". Možná to byl největší létající pták vůbec, i když o tento titul "soupeří" s Pelagornisem. Námi popisovaný pták žil v Miocénu před 8-6 miliony let a rozpětí jeho křídel činilo 7 metrů. Byl to pták řadící se mezi dravce... Jak se jmenoval?

NONYCHROMEK

Úlovky: Pteranodon, Deinosuchus, Dunkleosteus, Doedicurus, Maiasaura, Dorudon, Jaekelopterus

Tento malý jurský predátor žil před 150 miliony let v Severní Americe. Byl to bipední dravec, patřící mezi theropody, vážil 15 kilogramů a dlouhý byl cca 2 metry. Vzhledem k tělu měl celkově malou hlavu. Živil se malými savci, ještěrkami a možná i mláďaty dinosaurů. Je pravděpodobné, že měl na temeni jakýsi hřebínek, jenž mohl roztáhnout a s jeho pomocí zastrašit dravce. Případně jej mohl použít k předvádění se.

ANKYLOSAURUS

Úlovky: Compsognathus, Macrauchenia, Coelophysis, Othnielia, Camarasaurus, Elasmotherium, Mei

Byl to therapsid, řadící se mezi dicynodonty. Podle všeho to byl nejrozšířenější obratlovec v období Triasu, jeho fosílie se našly na Antarktidě, v Indii a v Jihoafrické republice. Therapsid byl také jedním z rodů, jež Alfredu Wegenerovi posloužily jako důkaz teorie kontinentálního driftu. Tento zhruba 2,5 metru dlouhý býložravec dokonce přežil velké vymírání na konci Permu, byl to tedy úspěšný rod.

Doufám, že nebudete mít s lovem pravěkých zvířat žádné problémy... Hodně štěstí!

7 komentářů:

Ankylosaurus řekl(a)...

Jedná se o Lystrosaura. :)

nonychromek řekl(a)...

Ornitholestes.

Bleskobleska řekl(a)...

Děkuji za pochvalu raptora :D

martinoraptor řekl(a)...

Gastornis.

dinosaurss řekl(a)...

To bude Toxodon :-)

matt řekl(a)...

Argentavis

Matouš Pavlík řekl(a)...

Tak teď asi nevím :D Přiznám se, že tahle otázka mě dostala...

Okomentovat

Nejčtenější