středa 29. prosince 2010

Robert Golgota

Robert Golgota nebyl a není také zrovna oblíbená postava z dějin ostrova Isla-Sorna-MA-TA-NUY, ovšem on věděl více o dinosaurech, kteří zde žijí. Na ostrov přiletěl se svou skupinou "Golgota" v roce 1975. Když na jaře roku 1977 vybuchla na ostrově sopka, odjeli zpět do Chicaga, kde Robert bydlel. Hned na to, ještě téhož roku v létě se Golgota se svou skupinou vrátil a vytvořil s dovolením Andrewa Jamese Johnsona na řece Elasmo-Nil přehradní nádrž. Ta prý měla zadržet a filtrovat znečištěnou vodu, vzhledem však k tomu, že Golgota umístil přehradní nádrž takřka na nesprávné místo, znečištěná voda z uhelných dolů které rozkopal John Archon tekla setjěn záptky do moře. Robert Golgota přijel na ostrov ale těžit síru. V sírových jamách, na jihozápadě ostrova, jsou dodnes vidět některé odřené jeepy nebo zrezivělé lopaty, kterými dělníci síru přemisťovali do aut. Golgota zemřel v roce 1991, kdy mu bylo 45 let. Svůj deník, do kterého psal dvakrát až třikrát za týden ponechal v Chicagu, deník se později dostal na skládku, a až v roce 2000 byl objeven v neurčeném materiálu v New Yorku, kde se měly ze starých papírů vyrobit nové sešity.

Golgota znal pouze pět druhů pravěkých zvířat která na ostrově žila, šlo o: Stegosaura, Allosaura, Ceratosaura, Diplodoka a samozřejmě Apatosaura, tehdejšího "brontosaura". Golgota píše na 43 stránce svého deníku, která je jedna z posledních, že na ostrově prožil ty nejkrásnější chvíle svého života, i když málem zemřel. K jeho prý nejoblíbenějším chvílím patří jeho první procházka po sírovém poli...

Příště přinesu článek o Billu Johnsonovi, synu Andrewa Jamese Johnsona který odhalil velkou řadu ostrvních tajemství a byl prvním člověkem, který našel trosky v záchranném člunu.

1 komentář:

Anna řekl(a)...

Zajímavý člověk... proč vlastně nebyl oblíbený?

Okomentovat

Nejčtenější