sobota 4. prosince 2010

Podivní delfíni

Je to už dávno, co jsem měl uložené obrázky na tento článek, ale ještě jsem ho nestačil napsat. Jelikož tento článek spadá trochu i pod obor kryptozoologie, ale i zoologie, dávám tento článek do zoologické rubriky.

U Japonských břehů došlo nedávno k obrovskému objevu: byl to delfín a ne jen tak ledajaký. Se čtyřmi velkými ploutvemi šlo o snad nejpodivnějšího delfína, který byl kdy nalezen. Ležel uvízlý v kamení a i potápěči měli dost dělat, aby se jim ho podařilo vytáhnout. Může se zdát že je to kříženec, nebo je to nějaký potomek z doby, kdy ještě měli kytovci čtyři velké ploutve? Tento případ se ale neřešil tak moc, jako třeba ty jiné...

V USA však žije natolik pozoruhodný delfín, který by snad vypadl jako z nějaké pohádky či vědeckofantastického filmu. Je to růžový delfín! Tento podivuhodný živočich je zřejmě jeden z kříženců, kteří žijí a objevují se málo. O podvrh nemůže jít žádný, protože byl růžový delfín studován kamerou i ve vodě a žádný model, který by měl inteligentní funkce delfínů lidé ještě nevynalezli. Růžový delfín je však členem skupiny obyčejných delfínů, proto není vyloučeno, že se jedná pouze o křížence.

HISTORIE DELFÍNŮ:

Delfíni jsou kytovci, kteří se od těch primitivnějších druhů kytovců oddělily asi před 20 miliony lety, následkem dlouhé velrybí evoluce. Jejich předci žili v oceánech podobně jako oni dnes, lovili ryby a vše, co dnes u delfínů vidíme. Asi nejpravděpodobnějším předchůdcem delfínů mohli být Dorudoni, kteří se svou menší tlamou a velikostí kolem jen asi 2,5 metru mají jediné podobné charakteristické znaky delfínů. Mezi první delfíny pak patřil např. Eurhinodelphis apod.

Tento článek obsahuje i zápletku z minulosti delfínů. Pokud se Vám to líbilo, nezapomeňte okomentovat a ohodnotit!

6 komentářů:

forusrakos řekl(a)...

Velmi zajímavý článek!

Prehistoricworld řekl(a)...

Úžasné:-)

Prehistoricworld řekl(a)...

Na blogu mám další část toho projektu

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Zajímavé a pozoruhodné

Maiasaura řekl(a)...

[1]: Souhlasím

theropoda řekl(a)...

hele ten růžový delfín je albín takový albíni mají všechny druhy kos, tygr, slon ...

Okomentovat

Nejčtenější