sobota 9. října 2010

Tři nejnovější objevy z pravěku

Jedním z dosud nejnovějších nalezených objevů je nový gigant oblohy mezi ptáky-dokonce i orlosupa překonal. Jméno tohoto ptáka zní tak přesvědčivě, že by se ani nemuselo uvádět, že pochází z Chile. Pelagornis chilensis, nádherné jméno pro obrovského ptáka. S rozpětím 5,2 metru to byl obr. Když slétl dolů na zem, byl vysoký přibližně 1,2 metru, tedy jako šimpanz. Tento živočich však vládl obloze plných 50 milionů let! Vědci jsou přesvědčeni, že musel vymizet asi před 2 miliony let. Dosstal se tak ale ze začátku éry třetihor do začátku čtvrtohor, což je velký úspěch.

Pelagornis nebyl jediným objevem v září. Je to nedávno, co byl objeven evropský raptor se dvěma drápy a později po něm přišel nález velkého Carcharodontosaurida, který dostal jméno Concavenator corvocatus. Narozdíl od svých příbuzných a dokonce narozdíl od všech dinosaurů kteří kdy žili, měl podlouhlý hřbet. Vystupoval někde v místech, kde začínal ocas a končil trup. Byl obloukovitě zahnutý do špičky. Jedna teorie tvrdí, že podobně jako u velbloudů mohl hrb sloužit jako zásobárna vody neebo spíše tuku. Jméno Concavenator dostal proto, že byl nalezen v provincii Cuenca (jméno tedy znamená "Cuencký lovec").

Vždycky jsem na tomto blogu psal v jednom článku maximálně o dvou objevech, dnes je to první den, kdy v jednom článku píšu o třech! Poslední zpráva se však týká stáří pouhého 1,5 milionu let. Nedávno chtěl jeden bohatý člověk se svou šestičlennou rodinou postavit velký rodiný dům v Kalifornii. Pod domem se samozřejmě musela vykopat jáma a tak přišlo k nálezu lebky šavlozubé šelmy-Smilodona Californica. Archeologové brzy přijeli na místo a našli tu plnou hordu kostí pravěkých velbloudů, obřích lenochodů a praslonů. Na těch místech totiž kdysi stálo asfaltové jezírko. Je možné, že byložravci, kteří do něj spadli lákali masožravce. Potom na místo spadl další býložravec a tak se tento koloběh stále dál opakoval. Nejvíce tu bylo právě nálezů masožravců.

Doufám, že se Vám první článek o objevech rovnou poprvé se třemi nálezy líbil.
Zdroje: Informace o Pelagornisovi jsem zjistil na stránce www.national-geographic.cz, obrázek i informace o Concavenatorovi jsem zjistil z blogu www.forusrakos.blog.cz a o nálezu asfaltového jezírka starého 1,5 milionu let jsem se doszvěděl díky zprávám na ČT 1.

7 komentářů:

Maiasaura řekl(a)...

O těch dvou jsem vědělka ale o třetím ne super članek

forusrakos řekl(a)...

Děkuju za uvedení zdroje a za odkaz na můj blog, krásný článek!

Venda cake řekl(a)...

Krásný

deinonych řekl(a)...

Zajímavé nové druhy

Coach Outlet řekl(a)...

Secondly,the stores you visit to checkout clearance rack and see if you want it. It is best to find the lowest prices to see whether something captures. You will be surprised to know that these bags are up to 70% to make the original price.

white evening gowns dresses řekl(a)...

A. Stop going in circles and get to the point!
http://www.wiredress.net/Bridesmaid-Dresses.html

formal dress řekl(a)...

Quite interesting arguments made but have you been discovering the same complications that IE 8 shows in your blog format?.
http://www.wiredress.net/

Okomentovat

Nejčtenější