středa 27. října 2010

Hmyz a jeho předci-část 3.-Pavouci

Trochu déle jsem teento projekt nedělal, ale teď s ním pokračuji. Minule jste se dozvěděli něco o stonžokách, dnes to budou pavouci.

HMYZ A JEHO PŘEDCI-ČÁST 3.-PAVOUCI:
Pavouci... Pavoučí sítě, nebo-li pavučiny... Pavouci jsou jednimi z nejznámějších pavoukovců světa. Jsou malí i velcí. V pravěku měli někteří délku tla i lidské hlavy. Mezi potomky těchto karbonských obrů patří hlavně sklípkan. Tato "nestvůra" loví i ve skalách a její kořistí jsou klidně i malé žabky. V minulosti existovalo ale hned několik takových velkých pavouků, ti ale nevypadali tak přesně, jako ti současní. Mesotheale byl pavouk velikosti lidské hlavy a žil v Karbonu před třemi sty patnácti miliony lety. Pavouci jako Mesotheale se svou velikostí  mohli jednoduše lovit malé plazy nebo brouky. Pavouci si dělají své vlastní úkryty v dírách v podzemí nebo na zdech. Někteří menší pavoučci si ale své útočiště a stanoviště zároveň udělají na své síti, kde číhají na potravu. Jenomže kamp, který velmi lehce vlaje na plotě třeba na Vaší zahradě se jednoduše rozbije náletem větru. Proto musí být každý pavouk připraven na evakuaci. V dokuemntu BBC Putování s pravěkými monstry jsme mohli vidět něco podobného-obří pavouk Mesotheale musel opustit svou skrýš, protože se mu rozmočila. Život na síťce je proto ještě obtížnější. Pavouci ale naštěstí u nás nejsou třeba jedovatí, aby se bránili, když jim něco s jejich obydlím uděláte. Spíš tuto horší věc dělají pavouci v cizích zemích. Nejsou ale jedinými pavoukovci...

Zajímavost: Pavouci umější špatně polykat, proto do své kořisti nejdříve stříknout trávicí šťávy, a počkají chvíli, než se kořist "nerozpadne". Pak jí v klidu mohou vysát.

Doufám, že se Vám tato část líbila. Zítra tu ale uveřejním další část projektu, který je ale tentokrát společný.

11 komentářů:

Prehistoricworld řekl(a)...

Skvělé.Těším se na další část našeho projektu.

deinonych řekl(a)...

Zajímavé

forusrakos řekl(a)...

[1]: Jo je to pěkný článek, jsem zvědavý o čem nakonec napíšeš.

Iccawe // ... z Mossy Plains řekl(a)...

fUJKY... brrr!

gzhjuhzggzjzuhtffthtzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz řekl(a)...

blbooooooooooooooooooooost

vendac řekl(a)...

[5]:Seš v poho, nebbo potřebuješ na psychiratrickou léčebnu? Jinak super článek

HAAS řekl(a)...

[5]:Jo, nechtěl bys náhodou? Znám jednu dobrou právě u mně ve středních Čechách nebo bys dal raději přednost  Kroměříži? Rozhodni se.

Anna řekl(a)...

[5]: Nerozhodne: rozhodování je výhon nad hranicí jeho inteligence.

blogoguanlog řekl(a)...

[5]: Takovýhle lidi nechápu.

Maiasaura řekl(a)...

Super članek

dinosaurss řekl(a)...

Pěkné

Okomentovat

Nejčtenější