úterý 11. května 2010

Masožravci

Můj seriál o rozdělení dinosaurů pokračuje... Seznam dílů: 1.díl:Býložravci (tento díl proběhl 21.dubna), Masožarvci (dnes), Odvětví masožravců-hmyzožravci (čas zveřejnění neurčen), Odvětví masožravců-rybožrouti (čas zveřejnění neurčen). Zde je další část!!!

Masožravci je hojná skupina druhohorních dinosaurů. Byli to každopádně lovci. Dělí se i na různá odvětví, nás ale dnes bude zajímat jejich chuť k červenému masu. Každý měl jiný způsob potravy: Menší masožravci (například Staurikosaurus nebo Coelophysis) mohli potravu lovit v Triaské krajině. Jiní, například menší Utahraptor zabíjeli kořist drápy. Tyto dravce nazýváme "raptory". Větší masožravci, jako třeba Ceratosaurus dorlstali do velikosti 6 metrů. A ti největší (Allosaurus, Tyrannosaurus Rex, Giganotosaurus, Spinosaurus) lovily možná dokonce i samotářsky... Nyní přistáváme v geologickém období jménem Trias. Žijí tu menší masožravci, v tomto případě jde o rody Staurikosaurus nebo Coelophysis. Jsou to vůbec první dinosauři, masožraví. Staurikosaurus není o velké hmotnosti a velikosti, Coelophysis je vysoký sotva jako člověk. Jde o dravce, často se živící se i rybami. Jsou ale dobře přizpůsobeni lovu větších a silnějších zvířat. V geologické periodě, nazývané Křída, v Brazilských lesích před 120 miliony let žije predátor, pravděpodobně největší raptor, Utahraptor. Tento dravec je schopen uchvátit kořist silnými drápy. Těmi se zabodne do kůže oběti, a silnými zuby a čelistmi sklapne např. krk. Jeho kořistí se může stát třeba Iguanodon. Období nazývané Jura bylo královstvím dinosaurů. Žili tu menší predátoři, teřba Ceratosaurus, dlouhý 6 metrů. Tito dravci loví v menších skupinách malé dinosaury, Dryosaury nebo větší Camptosaury. V tomto období se na Zemi vyvinul i Tyrannosaurus své doby-Allosaurus.

Tito až dvanácti metroví dravci nebyli zdaleka jediní, kteří patřili mezi obry. Obrovití Křídový masožravci, jakými mohou být třeba Tyrannosaurus, Giganotosaurus, Spinosaurus a další jsou jen některými dravci, zástupci ohromné skupiny zvířat. Až do blízké doby se spekulovalo, že T-Rex byl prý největším predátorem vůbec na souši. Avšak v nedaleké době se zjistilo, že Spinosaurus Aegypticus byl větší, protože jeho délka byla kolem 18 metrů. Ten žil v Africe. Ale tito dravci nebyli jediní. Bylo jich mnohem více, a samotné názvy by zabrali až moc místa. Ale je tu jeden výsledek evoluce: od doby před 230 miliony let (kdy se objevil první masožraví dinosaurus, Staurikosaurus) se do doby před 65 miliony let vyvinuli obří plazi, od T-Rexe a jeho velikosti k největšímu suchozemskému dravci-Spinosaurovi, žijícímu v Africe... Nu, dravci by museli být všude...

Příště další, třetí, část!!!

6 komentářů:

taylor-swift-official-website řekl(a)...

strašne si prajem vyhrať tak prosím hlásni :( neviem možno mám ešte jeden hlas :(

Oblíbený dinosaur řekl(a)...

To je zajímavé... :-)

mojeznamky řekl(a)...

hej nechceš navštívit www.palis63.blog.cz?a dát si ji do oblíbených?

blogoguanlog řekl(a)...

super!

davna-historie řekl(a)...

pěkné!!!!

theropoda řekl(a)...

detto :(

Okomentovat

Nejčtenější