pondělí 24. května 2010

Chasmosaurus

Chasmosaurus ("ještěr s límcem") byl asi osmimetrový ceratopsid z období Křídy-žil v Severní Americe před 75 miliony let. Všichni Chasmosaurové žili ve stádech. Jeho lebka i z límcem však měřila asi 2 metry, takže šlo o pravěkého šampiona! Měl, stejně jako jiní jeho příbuzní, velký zobák, kterým ukusoval potravu. Žral kapradiny a vše další. Končetiny byli všechny uloženy přímo pod tělem, a měl ještě krátký roh na čenichu. Další dva menší rohy byly nad očima, a na límci ze zadu jsou zřetelné další menší "výrůstky". Proč Chasmosaur udržel tak dobře svoji váhu? Už jsem o tom řekl. Všechny končetiny byly nastaveny přímo pod tělem, a se tento druh lišil od jiných, kteří narozdíl od rodu Chasmosaurus měli nohy vyčnívající z těla. Velká naleziště tohoto zvířete pocházejí zejména z Kanady. Chasmosaurus byl docela lehce stavěný na ceratopsidy, je zřejmé, že šlo o dobrého běžce, a to tato skupina dinosaurů tedy moc nebyla...
Jeho dobrý popis je v knížce: "Dinosauři encyklopedický přehled" od Paula Baretta (illustrations Raúl Martín, vydalo nakladatelství Jupiter).

Příště Eustreptospondylus!

11 komentářů:

Tončí řekl(a)...

AHOJKÝÝÝÝÝÝ

mojeznamky řekl(a)...

haasi nechceš po eusterptospondylovi toho postosucha

HAAS řekl(a)...

[1]: Nekliknu! Nepište mi na blog už tady tyto reklamy! Já už toho mám dost. Od července mně takhle všichni prosíte, samozřejmě, že na ten odkaz nikdy nevlezu! Nashle!

Uru řekl(a)...

[3]: ;-)

Eva řekl(a)...

Pěkné

mojeznamky řekl(a)...

dnes napíšu pokračování

Isla-Nublar-Crew řekl(a)...

Dobrá práce, je vidět, že si na svých článcích dáváš záležet. :-)

deinonych řekl(a)...

Hezký článek

Uru řekl(a)...

jn:-(

Uru řekl(a)...

díky:-)

cheap prom gowns řekl(a)...

A. He wanted the lesson to be very clear!
http://www.carweddingdress.org/

Okomentovat

Nejčtenější