sobota 29. května 2010

Evolution of Earth-TRIAS

Tak tady začíná můj projekt o tom, jak vypadala Země před miliony let. Doufám, že si to užijete. Projekt se jmenuje "Evolution of Earth", což v češtině znamená "Evoluce Země. Tak si to užijte...

Trias, ketrý začal před přibližně 245 miliony let. V té době vládly na Zemi ještě savcovití plazi-pozůstatky z dob dávno minulých. Avšak, objevoval se tu už jiný nepřítel... Dinosauři před 245 miliony lety na Zemi ještě nežili, maximálně jejich předci. Ale ti naši, savcovití plazi, jim jednou měli ustoupit. Šlo tu o rozmanité druhy, od Lystrosaura přes masožravého Cynoghnatha až po jedovatého Therocephaliana. Toto všechno mělo ale za 30 milionů let zmizet.
ODVÍJEL SE NEPŘÍTEL?
V lesích, kde dnes je Antakrtida žil jeden zvláštní druh plaza-nebyl savcovitý a běhal také po zadních. Šlo o dvounohou ještěrku rodu Euparkeria, malého hmyzožravce. Šlo tu však i o jiné druhy, konkrétně Lagosucha a Marasucha. Lagosuch žil v Africe a Marasuch kdesi v Jižní Americe, hlavně v Argentině. Z těchto druhů se však měli jednou vyvinout dinosauři. Převážně však tato skupina, Archosauři, chodila také po všech čtyřech.

(Na horním obrázku je druh Archosaura jménem Lagosuchus).
ARCHOSAUŘI PODOBAJÍCÍ SE KROKODÝLŮM
Konkrétně šlo o rody Rutiodon a Desmatosuchus. Oba žili v Evropě. Byli zdánlivě se podobající krokodýlům, avšak, šlo o příbuzné Marasucha a jiných Archosaurů. Mezi další patřil také Erythrosuchus, ten vypadal jako natloustlý krokodýl. Žil zase v Jižní Africe, takže se mohl potkat s jemu příbuzným Lagosuchem.

(Na horním obrázku je krokodýlovitý archosaur Rutiodon).
PRVNÍ DINOAUŘI?!
Před 225 miliony lety na Zemi žil Coelophysis, primitivní druh dinosaura, chodícího po zadních. Šlo o masožravce, který nepohrdl ani mršinou. Z jeho zubů je ale patrné, že byl hodně specializovaný na rybolov. A zdaleka nebyl sám. Další primitvní dinosauři, vysocí asi metr, jako Staurikosaurus byli přizbůsobeni lovu v houštinách. Tyto druhy žili v Arizoně, ale před 220 miliony let se na Zemi obejvil jeden z velikých prvních dinosaurů-Plateosaurus. Byl asi 4 tuny vážící Prosauropod a na délku měl překvapivých 9 metrů. V té době ho nemohli napadat jiní dinosauři-byli prostě moc velcí na to, aby je napadali jiná zvířata.

(Na horním obázku je Plateosaurus, devíti metrový prosauropod).
MALÝ ALE JEDOVATÍ A VĚTŠÍ NA POKRAJI VYHYNUTÍ
V době před 215 miliony let žil na Zemi savcovitý plaz Placerias jeho masožravý příbuzný-Cynodont Therocephalian. Plateosaurus byl obrovitý savcovitý plaz a živil se kořeny, které vyvrtával ze země díky klům. Therocephalian byl zase jedovatý, asi metr dlouhý, srstí pokrytý savcovitý plaz. Šlo o jedny z posledních z rodu savcotvárných plazů. Před 205 miliony lety oba druhy vyhynuli.

(Na horním Obrázku je Therocephalian, v Putování s dinosaury popsán jako Cynodont).
SPOJENO V JEDEN SVĚTADÍL-SUBKONTINENT PANGAEA:
Až do doby před 200 miliony lety byl svět doslova spojen v jeden světadíl-byl to superkontinent Pangaea. Na něm žila všechna tato zvířata... Od Archosaurů až po vymírající savcotvárné plazy. Před 200 miliony let se kvůli jednomu z nejhorších armagedonů Země rozdělila Pangaea na Laurasii a Gondwanu, z těch se po dlouhé době utvořili světadíly, jaké my dnes známe.

(Na horním obrázku scéna z Triasu, Plateosaurus uvízl v bahně, a přicházejí ho dorazit Coelophysisi).
A CO ROSTLINY?
Známé jsou Triasské rostliny zejména z Evropy-2 metry vysoký Pleuromeia byla jednou z hojných. Ve vodě rostly přesličkovité Schizoneury. Po celém světě rostly keře, jehličnany, a i vodní houby a další rostliny. Tráva v té době však ještě nebyla. Rostliny v této době poskytovaly potarvu mnoha býložravcům-například Placerias žral mech, který se v té době rozprostíral široko daleko.
(Na horním obrázku je Evropská Pleuromeia).

Snad se Vám první díl mého seriálu líbil, bude pokračovat ještě velmi dlouhou dobu!

11 komentářů:

mojeznamky řekl(a)...

krásné máš super nápady a mám dvě otázky:Myslíž že bych mohl udělat něco podobné?a druhou kde si byl na výletě

Eva řekl(a)...

Je to dlouhé, ale zajímavé!

Oblíbený dinosaur řekl(a)...

NÁDHERA!MÁŠ VELMI DOBRÉ NÁPADY, HAASSI!

Rexa řekl(a)...

tak já ti udělám foto návod jestli chceš... ale musíš cca 8 minut počkat...

Rexa řekl(a)...

tak vytvoř novou podsložku... je to jedno a to samý.. záleží na tom, kde to vytváříš... pokud to chceš vytvořit rovnou v galerii, tak tam máš Vytvořit novou složku... ale pokud to chceš vytvořit v nějaké složce, tak tam máš vytvořit novou podsložku... =)

blogoguanlog řekl(a)...

dlouhé,ale krásné!

Uru řekl(a)...

THEROPOD MI NADÁVÁ A ANI MĚ NEZNÁ TVL!!!!:-!:-!

Uru řekl(a)...

TVL je že tě něco jakože až moc překvapí

juriju řekl(a)...

Nádherný článek :D

Maiasaura řekl(a)...

[3]: Jo maš pravdu

Watches Box Tag Heuer Watches řekl(a)...

A. When it turns into a garage.
http://www.kreplicawatches.com/Watches-Movado.html

Okomentovat

Nejčtenější