čtvrtek 4. ledna 2024

Petarda vážně poranila zlatého retrívra v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi

Možná jste již zaregistrovali, že se v různých českých médiích objevila zpráva o těžce zraněné fence zlatého retrívra z Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi, jíž byl způsoben těžký úraz předmětem asociovaným zvláště se začátkem každého Nového roku. Fenka totiž večer 30. prosince sebrala do tlamy petardu, kterou na zahradu jejího majitele/majitelky/majitelů vhodil někdo očividně Nový rok oslavující. Následovala rána, těžké zranění obličeje fenky a její převoz na veterinu, kde jí musela být chirurgicky odstraněna většina zubů. Jakou bolest zvíře muselo zažívat při a po výbuchu petardy, a jak se s odoperovanou, byť nejspíš do konce života významně poraněnou čelistí cítí nyní, to si asi nikdo nedokážeme dobře představit. Osobně je mi tohoto zlatého retrívra - a vůbec všech zvířat poraněných petardami - velice líto. Nejsem žádným fanouškem novoročních ohňostrojů, a nikdy jsem nebyl; toto je další připomínka toho, že přinášejí mnohem více škod, než užitku. Když horlivým ohňostrojářům nestačí fakta o škodlivých kovech a mikroplastech, jež ohňostroje rozšiřují v ovzduší a v případě oněch kovů mohou u lidí při vdechnutí způsobit vážné zdravotní potíže, a nestačí jim ani fakta o dopadech ohňostrojů na energii ptactva, které plaší... nestačí-li jim každoroční zprávy o utržených prstech lidí (v Dánsku letos s Novým rokem přišlo o prsty 12 teenagerů) a hrůzné statistiky, které k tomu jdou dohledat... probudí se konečně po přečtení takové zprávy? Co takhle přestat podporovat ohňostrojářský průmysl, který jen v roce 2022 v USA vydělal 2,3 miliardy dolarů? Obyvatelům Česka bylo dokonce doporučeno, aby letos rachejtle a petardy nestříleli po nedávném brutálním útoku čtyřiadvacetiletého střelce na pražské fildě, protože kdo ví, za takového hluku by někdo mohl klidně jít se střelnou zbraní ven, aniž by si toho někdo povšiml. A kolik lidí tato doporučení zvážilo? Společenská zodpovědnost očividně nic moc. A s nic moc společenskou zodpovědností nějakého pitomce teď souvisí i zranění fenky z Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi, která udělala to, co udělá snad každý pes - neznámý objekt zkrátka vzala do tlamy, a že se jednalo o objekt explozivní, na to tedy po těch milionech let vývoje psovitých nemohla být připravena. Jistě zasouhlasíte, že člověka jímá nejen lítost vůči zraněnému zvířeti, které už nikdy nebude mít stejný život kvůli vážným zraněním, ale i zlost vůči nezodpovědným, dětinským jedincům, kteří nedokáží s klidem akceptovat, že se prostě změnilo jedno číslo v letopočtu, a musí to oslavovat způsobem zatěžujícím životní prostředí i zdraví lidí a zvířat.

Zlatý retrívr - ilustrační obrázek z webu Super Pootjes

Mé naštvané řečnění není na Blogorgonopsidovi zrovna časté. Mohl bych napsat celý článek o ohňostrojích a o tom, jakou škodu působí, ale o tom třeba někdy jindy. Doufejme, že zraněná fenka se pokud možno zotaví, ač jak jsem již psal výše, následky to pro ní bude mít doživotní. Informace z webu Novinky.cz.

7 komentářů:

Nikola řekl(a)...

Já bych to zakázala. Lidi si pro samou zábavu neuvědomují, jak nebezpečné to je. Náš Argo, tehdy ještě neměl ani rok, se lekl petardy a zlomil si záprstní kosti u pravé přední nohy a u právé zadní měl něco se šlachou. Nohy se naštěstí zhojily bez následků, ale chudák Argouš má od té doby strach a Silvestr je pro něj stres.

Kuzuri řekl(a)...

S nějakým zakazováním bych byl opatrný, spíš doufám v to, že se čím dál víc lidí bude informovat o nebezpečích ohňostrojů a o jejich nepříznivém vlivu na zvířata a environment, a prostě je sami vyřadí z oslav nového roku.

Nikola řekl(a)...

V to taky doufám, ale moc tomu nevěřím. U nás na vesnici to bývá součástí nejen oslav nového roku.

Kuzuri řekl(a)...

No, já si myslím, že spousta lidí mladších generací by se mohla téhle podivné tradici vzepřít. :D Jinak pejska je mi samozřejmě líto, i já mám domácího mazlíčka, který je vystrašený z ohňostrojů, takže vím, jaké to je... :/

Nikola řekl(a)...

To mohla a možná to udělá. Ale víš, co si myslím? Že pochopení vůči tomu, jak to asi vnímá to zvíře, má jen ten, který to zvíře bere jako mazlíčka. Jelikož žiju na vesnici, můžu říct s jistotou, že každý má doma nějaké zvíře. Ale většina místních bere právě psa jen jako hlídače, vůbec ne jako věrného přítele.
Vždycky myslím i na zvířata v lese - jak ta to asi přečkají.

Kuzuri řekl(a)...

Jako mazlíčka anebo společníka, jasně... Jo, pokud lidi berou zvíře - i to, o které se starají - jako něco "nižšího", tak je dopad obrovského hluku a světla způsobeného ohňostroji zajímat nebude... Zvířata v lesích jsou taky hodně poděšená, to určitě. A jak zmiňuji v tom článku, z vědeckých studií se ví, jaký dopad mají ohňostroje na snížení energie ptáků, jež jsou výstřely dost poplašeni.

Nikola řekl(a)...

Tady u nás je pes většinou na hlídání. Sama babička mi říká, že je divné, když na psa mluvíme.
Jednou jsem narazila na instagram nějakého myslivce, který o tom taky psal.

Okomentovat

Nejčtenější