neděle 7. ledna 2024

6 vybraných druhů gorgonopsiánů: Cynariops robustus

Vědecký název: Cynariops robustus,
Místo nálezu: Jihoafrická republika,
Velikost: lebka dlouhá 15,5 centimetru (celková tělesná délka od 1 do 1,5 metru?).
Cynariops byl dalším z vzrůstově menších zástupců skupiny Gorgonopsia a čeledi Gorgonopsidae. Byl popsán Robertem Broomem v roce 1925 na základě velmi dobře zachovalé lebky z pánve Karoo v Jihoafrické republice. Dlouho byl tento taxon synonimizován s jinými, a třeba v Přírodovědném muzeu v Berlíně byl velmi dlouho jeden exemplář veden jako Aelurognathus (což je příbuzný gorgonopsid z JAR a Zambie), nicméně v roce 2018 byla lebka z berlínského muzea lépe prostudována, a rod Cynariops opět nabyl platnosti. Tato lebka je dlouhá 15,5 centimetru a široká 6 centimetrů. Týlní kost se na lebce nacházela ve výšce 5,5 centimetru. Eva-Maria Bendel a její kolegové, kteří studii lebky v roce 2018 provedli (stejného roku byl jejich článek vydán v PLOS One), se na exemplář podívali s užitím počítačové tomografie, a dostali tak šanci prozkoumat i vnitřní ucho. Zjistili také, že výměna zubů v čelistech cynariopse probíhala obdobně, jako u příbuzných gorgonopsiánů (což asi není úplně překvapivé). Stejně jako jeho bratránci, i tento gorgonopsid měl zvětšené špičáky, a byl to karnivor. Těžko říci, co konkrétně lovil, a zda žil samotářsky nebo ve smečkách - to jediná lebka paleontologům neprozradí. Je to nicméně validní druh, žil na konci permu, a patří do tzv. "afrického kladu" gorgonopsiánů.


Zdroje informací:
Cynariops (Wikipedia)

Zdroj obrázku:

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Projíždím novější videa mého oblíbeného YouTubera, a nacházím skutečný poklad... Lidi, koukněte na to. :)

https://www.youtube.com/watch?v=rwhXcfNzB9k&ab_channel=ManCarryingThing

Znáte ten pocit, když váš oblíbený YouTuber nebo jakýkoliv content provider začne najednou žvatlat, jak je "všechno hrozně moc woke"? Yeaaahhh... Všichni ho známe. :D Tohle je literally to nejvíc relevantní video v celé historii internetu, a pokud se na něj nekouknete, už dál nebudu váš daddy!

Kuzuri řekl(a)...

Komenty lidí jsou tam úplný gold:

"Anytime someone unironically uses terms like Woke, SJW, etc, it's an immediate red flag for what kind of person they are."

"The sexual tension between me and the unsubscribe button in that moment"

"I'm so anti woke that I haven't slept in 4 days"

"This suddenly made me remember when that politician in Britain tried to blame Jodie Whittaker’s Doctor Who for the rise of young male crime." WTF tohle je actually real?! :D A překvápko... tenhle názor prý měl nějaký konzervativec. :D :D :D

Jo, a klikněte prosím na Subscribe pod tím videem, tenhle borec je dobrej a dělá kvalitní obsah. :)

Okomentovat

Nejčtenější