neděle 14. ledna 2024

Tyrannosaurus mcraeensis - nově popsaný bratránek krále dinosaurů z Nového Mexika

O tom, kolik druhů tyrannosaurů (ve smyslu rodu Tyrannosaurus) vlastně existovalo, se už nějakou dobu vedou ve vědeckých kruzích diskuse. Mongolský Tarbosaurus bataar byl některými odborníky přejmenován na Tyrannosaurus bataar, byť to zatím pořád vypadá, že rod Tarbosaurus je platný a že toto velké zvíře zase tak blízce spřízněné se severoamerickým T-Rexem nebylo. Před takřka dvěma roky vyšel článek ve vědeckém časopise Evolutionary Biology, v němž Gregory S. Paul se svými kolegy zavedl dva nové tyrannosauří druhy: T. regina (královna) a T. imperator (císař). Studie se nicméně okamžitě setkala s řadou kritik; Thomas R. Holtz například namítl, že T. imperator by mohl vlastně patřit ke stejnému druhu, jako Nannotyrannus lancensis, a ten bývá často označován zkrátka za juvenilního T-Rexe. Paulův argument, že je těžké akceptovat monotypičnost rodu Tyrannosaurus se nicméně může ukázat být pravdivým. Nyní se totiž ze svrchně křídových výchozů vynořil další druh tyrannosaura, a byl formálně popsán v článku zpřístupněném 11. ledna 2024 na webu vědeckého časopisu Scientific Reports. Se svými kolegy jej popsal Sebastian G. Dalman z New Mexico Museum of Natural History and Science. Společně dali tomuto velkému bratranci slavného T-Rexe jméno Tyrannosaurus mcraeensis, jež odkazuje na geologickou skupinu McRae v jižní části Nového Mexika. Ta již vydala i pozůstatky triceratopse, alamosaura a sierraceratopse, ovšem nově popsaný tyrannosauří druh je jejím vůbec prvním teropodem.

Rekonstrukce nově popsaného druhu Tyrannosaurus mcraeensis; v pozadí rohatí triceratopsové. Obrázek Sergeie Krasinskiho z webu New Scientist

Exemplář, na základě něhož byl T. mcraeensis popsán, pochází konkrétně ze souvrství Hall Lake nedaleko zhruba patnácetmetrové hory Kettle Top Butte v novomexickém okresu Sierra County. Tyto horniny jsou svrchnokampánského až spodnomaastrichtského stáří, tzn. že tento druh žil 6 nebo 7 milionů let před svým královským příbuzným, známým světu vědy od roku 1905. Jeho nález poukazuje na to, že skupina Tyrannosaurini, která kromě tyrannosaura zahrnuje ještě zhuchengtyranna a již zmíněného tarbosaura, zřejmě vznikla v jižní části Laramidie, což byl v pozdní době křídové ostrov tvořící dnešní západní část Severní Ameriky. Typový a zároveň jediný známý exemplář T. mcraeensis, označený jako NMMNH P-3698, sestává z částečně zachovalé lebky tvořené mj. fragmentem horní čelisti, spodní čelisti a zubů. Více z tohoto dinosaura zatím známo není. Samotné zuby jsou dosti podobné zubům T-Rexe, a korunky jednotlivých zubů mají mocné, masivní vrcholy, podobně jako u tarbosaura. Fylogenetická analýza prokázala, že tento druh byl sesterským taxonem k druhu T. rex; oba měli zredukovaný počet zubů a byli tělesně dosti velcí. Celková délka T. mcraeensis? Nejspíše kolem 12 metrů. Velikostně byl T-Rexovi dost podobný, přestože žil o něco dříve. Fakt, že je starší, nepodporuje jen stáří hornin, z nichž exemplář pochází, ale i samotná morfologie jeho lebky. 

Spodní čelist typového exempláře druhu Tyrannosaurus mcraeensis vystavená nově v New Mexico Museum of Natural History. Fotografie z webu Albuquerque Journal

V části Diskuse svého článku se Dalman a jeho kolegové zamýšlejí nad původem gigantismu tyrannosaurů. Článek paleontologa Marka A. Loewena a jeho kolegů z roku 2013 pracoval s hypotézou, že za diverzifikace tyrannosauridů mohly být zodpovědné změny ve výšce mořské hladiny. Ovšem stáří tohoto druhu ukazuje, že obrovští tyrannosauři existovali už před koncem maastrichtské transgrese, a navíc byli po nějakou dobu omezení na relativně malé území jižní části Laramidie. Dalman se s kolegy domnívá, že gigantismus tyrannosaurů nemá co do činění se zvětšením plochy souše, neboť se tito velcí tyrannosauridé vyvinuli na relativně malých územích. Pravděpodobnějším vysvětlením nárůstu jejich tělesné velikosti v průběhu vývoje je velikost jejich kořisti, velkých býložravých dinosaurů, kteří zřejmě v průběhu evoluce narostli do takových rozměrů, do kterých narostli, částečně i kvůli sezónnosti, zeměpisné variaci průměrné teploty a primární produktivitě (rychlosti, kterou je energie přeměňována na organické látky výrobci fotosyntézy) právě oné části Laramidie. Tyrannosaurus mcraeensis je velkým masožravým dinosaurem, o kterém se jistě v blízké budoucnosti bude více debatovat. Otázkou bude samozřejmě validita druhu. Mladý PhD student a nadějný expert na tyrannosaury Jared Voris z kanadské University of Calgary již prohlásil, že se zdráhá označit T. mcraeensis za druh odlišný od druhu T. rex. Poukázal přitom na příliš velké množství shodných znaků u těchto dvou druhů. Budoucí výzkumy ukáží, zda je T. mcraeensis rozdílným druhem či ne, a zda si zaslouží místo po boku krále dinosaurů nebo zda zůstane kontroverzním tématem stejně jako T. imperator a T. regina před ním.

Zdroje informací pro tento článek:
McRae Group (Wikipedia)

Jaký je váš názor? Jste připraveni akceptovat (nejlépe po přečtení článku Dalmana a jeho kolegů) T. mcraeensis jako validní nový druh tyrannosaura nebo si myslíte, že se nakonec ukáže být jen starším T-Rexem?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější