pátek 5. ledna 2024

Obrázek týdne 5. 1. 2024

Nadešel čas sdílet s vámi, vážení čtenáři, první dílo zařazené do rubriky Obrázky týdne v roce 2024! Musím přiznat, že výběr to byl nadmíru těžký. Ani nevíte, kolik výtečných ilustrací pravěkého života a fotografií a maleb současných zvířat si schovávám na každý pátek, a tentokrát jich byly desítky. Nakonec jsem vybral tuto výtečnou malbu umělce Orribec. Co na něj říkáte?


Popisek k obrázku: Dva obrovití titanosauři druhu Antarctosaurus wichmannianus na sebe pohlížejí za východu zářivého Měsíce. Jen málokdy k sobě tato gigantická, sedmnáct metrů dlouhá býložravá monstra zamíří tak blízko. Tito dva se možná jen chtějí družit, ale velká pozornost, kterou si věnují, a to, jak se jeden druhému vzájemně dívají do očí, může znamenat i něco víc. Jde o dva stejně velké samce, ve kterých se probouzí zájem o bližší vztah. Něha, se kterou k sobě přistupují, je nepopsatelná. Jejich oči, odrážející jasné světlo milionů hvězd, přitom plají láskou. Jak se tak derou porostem, který jim zakrývá končetiny, ruší tisíce a tisíce drobných světlušek, jež jejich pomalý, kymácejícími hlavami a krky definovaný tanec ozařují a dodávají mu romantiku. Možná se dnes tito dva samci pod měsíčkem budou pářit, a prohloubí tak své nové pouto. A. wichmannianus je jediným pravděpodobně platným druhem rodu Antarctosaurus, známým z Jižní Ameriky, konkrétně z argentinské provincie Rio Negro. Je znám mj. na základě dvou 139 a 185 centimetrů dlouhých stehenních kostí. Tato scéna se odehrává v jižní části dnešní Jižní Ameriky před 83 miliony roky, v pozdní křídě stupně kampán.

Ještě bych vás rád upozornil na jednu důležitou věc. Divoká příroda Slovenska, nejnovější dokumentární film Nigela Marvena, je ke stažení na FastShare! Je na čase být kulturními piráty, a stahovat o sto šest, nejlépe hned teď, ať vám možnost zhlédnutí nejnovějšího počinu našeho oblíbeného televizního přírodovědce a dokumentaristy neunikne!
V příštích dnech můžete na blogu čekat další část 6 vybraných druhů gorgonopsiánů. Postupně budu tento projekt vytvářet v průběhu ledna! Jinak mám v plánu učinit tento měsíc trochu "tišším", a nepsat nutně každý den; materiálu ke čtení je zde pro vás přece jen akumulováno víc než dost, a nebojte, přípravy na 5000. příspěvek již vrcholí!
Užijte si první víkend v roce 2024!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější