čtvrtek 25. ledna 2024

Dvě lednové paleomediální novinky

Posledních několik dnů patřilo velice zajímavým oznámením z mediálního světa. Mohl bych se zde sáhodlouze rozepisovat o tom, že mnou (a možná i vámi) nejočekávanější film roku 2024, třetí Deadpool s vracejícím se Hughem Jackmanem v roli nezapomenutelného Rosomáka s adamantiovými drápy, včera oficiálně ukončil natáčení, a počínaje dnešním dnem vstoupil do postprodukce. Ale povídání o Marvelu si nechám na jindy. Dnes bych s vámi rád sdílel další dvě význačné novinky z posledních dnů, jež se týkají paleomédií. Pokud se o reprezentaci dávno vyhynulých organismů ve světě filmu trochu zajímáte, možná už o nich víte. A pokud ne, tento krátký příspěvek je zde od toho, aby vás o nich informoval.

První ze dvou velkých novinek, která zaplavila nejen filmové weby, ale i ta nejvzdálenější zákoutí fandomů na nejobskurnějších ze sociálních sítí, je oznámení nového filmu ze série Jurský park. V úterý 22. ledna vypustilo americké filmové studio Universal informaci, že nový Jurassic film je právě v developmentu. Tato novina asi nikoho příliš nešokovala. Přestože druhá jurskoparkovská trilogie, jež začala v roce 2015 filmem Jurský svět (Jurassic World) a skončila předloňským Jurským světem: Nadvládou (Jurassic World: Dominion), vzbudila mezi fanoušky Spielbergova přelomového trháku z první poloviny devadesátek četné kontroverze, nedá se pochybovat o tom, že na ní Universal pořádně zbohatl. Vždyť každý z těch filmů vydělal tolik peněz, že kdyby byly spravedlivě redistribuovány, zvýšil by se životní standard snad i pár procent lidí, a to si tedy nedělám legraci. Hon za ziskem je v kapitalismu neúprosný, a přestože Nadvláda vydělala z druhé trilogie jurských filmů nejméně, pořád se výdělkem přiblížila k miliardě. Universal tedy hodlá dále franšízu Jurský park ždímat, než si asi její zakladatel Michael Crichton, spisovatelská figura mnou dnes nepříliš uznávaná pro své zpátečnické názory, neukroutí v hrobě poslední zbytky své bezobratlé páteře. Na druhou stranu přiznávám jedno: mám jurskoparkovskou sérii pořád rád, a Nadvládu stále považuji za nejlepší díl druhé trilogie. Na pokračování se tudíž těším, a myslím si, že vy byste se na něj mohli těšit též. Zásadní byla totiž v souvislosti s oznámením developmentu nového jurského filmu i informace, že scénář k pokračování píše David Koepp. A to je jméno, které fanoušci původních Jurských parků moc dobře znají! Scénárista Jurského parku (Jurassic World) a Ztraceného světa (The Lost World: Jurassic Park), jakož i Raimiho Spider-Mana z roku 2002 a posledních dvou filmů o Indianu Jonesovi, který právě s již zmíněným Crichtonem spolupracoval na scénáři Spielbergovy jedničky z roku 1993, se oficiálně vrací s novým dinosauřím blockbusterem, a my můžeme očekávat jedno - že to bude pořádná jízda. Koepp totiž ví, jak napsat dobrodružný film s antagonisty z řad naklonovaných druhohorních veleještěrů. Podle Variety započne tento zatím nepojmenovaný jurský snímek zcela novou příběhovou linii. Zatím není jasné, jestli se vrátí některé z hvězd předchozích dílů. Najat zatím studiem nebyl ani režisér. Colin Trevorrow se však nejspíše do režisérského křesla již neusadí, jeho příběh byl totiž dokončen. Nový snímek budou produkovat Steven Spielberg, Frank Marshall a Patrick Crowley. Mezi fanoušky se debatuje o názvu nového snímku (a potažmo snad celé nové trilogie) - snad to bude Jurassic Expedition? Nebo bude chtít Universal trochu dál, a od Jurského parku přes Jurský svět překročí až k Jurskému vesmíru (Jurassic Space)? To ukáže jen čas...


Druhá velká zpráva se týká paleodokumentárního projektu Dinosaur Empire, jehož trailer jsem s vámi sdílel v posledním měsíci loňského roku. Autoři nové série, jež si klade za cíl ukázat v co vědecky nejvěrnější podobě svět Morrisonského souvrství na západě USA před 150 miliony roky pohledem trojice ceratosaurů, oznámili včera, ve středu 24. ledna, že jedním z režisérů Dinosaur Empire bude David Krentz! Pokud nejste zrovna do dokumentů či pseudodokumentů o pravěké fauně, pak vám toto jméno nemusí nic říkat, ale David Krentz bude zajisté pro Dinosaur Empire velmi přínosný. Dvojí vítěz prestižní ceny Emmy má totiž za sebou režírování význačného dokumentu Dinosauří revoluce (Dinosaur Revolution), který na podzim 2011 rozmetal svět paleofandů, třeba i kvůli ornitholestovi pobíhajícímu po lese s utrženou hlavou nebo kvůli dojemnému a zároveň epickému příběhu allosaura se zkřivenou spodní čelistí, který se prostě nikdy nehodlal vzdát, ani když mu dvakrát větší torvosaurus způsobil těžké tržné zranění kloaky. Kromě Dinosaur Revolution pracoval Krentz coby storyboardista i na akčním hororovém animovaném seriálu Primal, který se má v dohlednější době vrátit s třetí sérií; seriál se odehrává ve fantastickém prehistorickém světě, kde lidé koexistují s druhohorními veleještěry. Krentz dále pracoval na mnoha marvelovkách, třeba na superbombě Avengers: Endgame (2019) či nověji Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023). V oficiálním videu na twitterovém účtu Dinosaur Empire Official hovoří Krentz o tom, že Dinosaur Empire je seriálem, jaký by rád sledoval za svého vyrůstání, neboť ví, že by jej jako mladého člověka velmi inspiroval. Rozhodně je, na co se těšit.


Co na tyto novinky říkáte? Nový Jurský park/svět/vesmír(?) a návrat veterána Davida Krentze do světa paleodokumentárního filmu! Co víc jsme si tento týden mohli přát?

1 komentář:

Dracovenator03 řekl(a)...

To jsou skvělé zprávy.

Okomentovat

Nejčtenější