pátek 25. srpna 2023

Obrázek týdne 25. 8. 2023

Zdá se to neuvěřitelné, ale srpen se nám rychle blíží ke konci! Mám pocit, že to bylo včera, když všude kolem mne vlály nejen duhové vlajky. Víte, jak to je - čas zkrátka běží strašně rychle. A rychle utekl i tento týden! Takže je tu zase Obrázek týdne, tentokrát od mého oblíbeného paleoartisty Gabriela N. Ugueta, ilustrátora knížek ze série Extinct od britského televizního moderátora dokumentů Bena Garroda. Toto dílo Gabriel na svých sociálních sítích zveřejnil teprve nedávno, a mě se hned zalíbilo. Co na něj říkáte?


Popisek k obrázku: Šavlozubý vačnatec Thylacosmilus atrox právě zabil toxodonta druhu Pisanodon nazari, a chystá se začít hodovat na jeho šťavnatém mase. Náhle však přilétají čtyři obří supi druhu Argentavis magnificens s osmimetrovým rozpětím křídel, a ve vyhladovělé vačnaté "šelmě" okamžitě vzbuzují pocit úzkosti. Aniž by mávali křídly, přelétají nízko nad jeho čerstvě zabitou obětí, smrtonosné zraky upřeny na její bok, pokrytý trochou krve. Na thylacosmila se ani nepodívají; vědí, že až svůj vzdušný tanec skončí a přistanou na zemi, dravý savec uteče. Thylacosmilus se v posledním vzdoru zvedá, přední tlapy položeny na boku pisanodona, a ukazuje argentavisům své působivé šavlovité špičáky. Do pár minut bude pryč, a všechna jeho snaha vyjde vniveč, aby si obrovští mrchožrouti nacpali žaludky. Několikasetkilogramového býložravce spořádají mnohem rychleji, než by ho obral on. Thylacosmilus byl 80 až 120 kilogramů vážícím sparassodontem; nešlo vyloženě o vačnatce, ale o jejich blízkého příbuzného, patřícího s nimi do kladu Marsupialiformes. Argentavis, obrovský sup z čeledi Teratornithidae, byl jedním z největších ptáků, kteří kdy žili. Jedinými většími létajícími obratlovci, jež naše planeta poznala, byli druhohorní pterosauři, zvláště pak křídoví azhdarchidé. Tato scéna se odehrává na území dnešní severní Argentiny v pozdním miocénu před 9 miliony let.

Krásný obraz, není-liž pravda, soudružstvo? Gabrielova díla mají schopnost skutečně vás vrátit v čase!
V dohledné době vás jistě čeká nějaké to další video ze Springwatch 2023. Každý rok se sebou vnitřně bojuji, když vybírám jednotlivé segmenty pro sdílení s vámi - každý Springwatch má toho tolik!
Užijte si poslední sprnový víkend - nejlépe vyjděte ven, skočte někam do potoka za koljuškami, vylezte na strom za veverkou, rozbijte kladívkem starý kus kamene, zašpiňte si ruce, vyválejte se v bahně, stalkujte kosy, sýkorky a vrabce, zkrátka neseďte za počítačem a nekonzumujte entertainment!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější