pondělí 7. srpna 2023

Batman and his Boyfriends

This summer, out of the closet comes the knight.


Dnes mám pro vás něco trochu jiného - tribute video, které jsem dal dohromady dnes kolem poledne, a které oslavuje ne zrovna těžko registrovatelnou queer historii jedné z nejznámějších komiksových postav všech dob - temného rytíře, netopýřího muže z Gothamu. V této době se v České republice dosti mluví o Prague Pride, který začíná dnešním dnem, a já shodou okolností o víkendu našel inspiraci pro malou romantickou kompilaci toho nejlepších z mnoha vztahů Bruce Waynea. Jste-li komiksovými fanoušky, jistě vás nepřekvapuje, že Batman není hetero. A jak píši v popisu videa na YouTube:

Již dlouho je mnoho z nás, jež jsme fanoušky Batmana (a superhrdinských komiksů obecně), zvědavých, zda DC Comics nakonec vyoutuje temného rytíře, snad jako bisexuálního nebo asexuálního muže. Komiksová historie postavy poukazuje na to, že je na asexuálním spektru (snad by mohl být demi?), přičemž je plná homoerotických podtónů, nikoliv pouze ve filmech Joela Schumachera, ale i v dalších mediálních adaptacích Batmana. I Bruceův život v trilogii Temný rytíř od Christophera Nolana poukazuje na to, že se nachází na ace spektru. Již zesnulý Neal Adams, výtečný komiksový kreslíř, který pracoval na některých z nejlepších batmanovských příběhů (série s Danym O'Neillem z konce 60. a začátku 70. let minulého století nebo Batman vs. Ra's al Ghul), kdysi tvrdil, že Batmanův nejznámější nepřítel, Joker, je možná gay. Od té doby opustila closet celá řada postav z Bat-versa, například Catwoman, Batwoman nebo Tim Drake.

Tímto tributem nechci ani náhodou hrát do rukou bigotům z 50. let minulého století, kteří tvrdili, že Batman a Robin "dělají z dětí gaye." Byli to idioti, kteří nejprve zaútočili na americké komunisty a démonizovali je, a pak z nějakého zvláštního důvodu zaútočili i na americké komiksy. Sám jsem v tomto videu jako queer fanoušek Batmana chtěl poctít vztahovou flexibilitu této postavy se čtyřmi DC charaktery - Supermanem, Nightwingem, Jokerem a Riddlerem. Osobně rád shipuji Batsyho se Supesem, proto jsou také ve videu první... ale každý má svůj ship! Také bych ho rád viděl s Banem, ale bohužel jsem nenašel žádné romantické obrázky těchhle dvou medvědů. 😢 Co se dá dělat...

Písnička, která ve videu hraje, je Someday od Nickelback, kterou opravdoví fanoušci Batmana znají z televizního spotu pro film Batman začíná (Batman Begins) z roku 2005. Nápad vytvořit toto video se v mé hlavě zrodil, když jsem nedávno spot zhlédl - a upřímně, byl dosti zavádějící, neboť se teenagerům té doby snažil představit film jako romantický příběh Bruce a Rachel, přičemž je však Batman začíná příběhem takřka (ne-li úplně) aromantickým. Spot se stal subjektem vtipů ("jak se asi Chris Nolan cítil, když ho uviděl?"), a já se rozhodl napravit jeho zásadní chybu - Batsy nepatří Rachel, ale těmhle klukům! 😊 Doufám, že si kompilaci užijete.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější