pátek 11. srpna 2023

Obrázek týdne 11. 8. 2023

Nastal druhý letošní srpnový pátek, a já doufám, že si ho všichni užijeme! Pokračuje také Prague Pride, kterému jistě neunikla vaše pozornost, ale přesto vám připomenu, že pochod je zítra. A kdo ví, třeba se v něm uvidíme. Každopádně dnes mám pro vás další Obrázek týdne s paleotématikou, a věřte mi, schovával jsem si ho pěkně dlouho! Je to dílo vskutku mistrovské, a jeho autorem je William Stout, jenž ilustroval například slavnou knihu The Dinosaurs od Williama Service z roku 1981. Nicméně není každého šálkem čaje - posuďte sami, proč. Co na tento obrázek říkáte?


Popisek k obrázku: Obrovský ptakoještěr Quetzalcoatlus northropi přelétá nad stádem sauropodů Alamosaurus sanjuaensis. Královsky se nese ve vzduchu, ani nemává křídly, a čtyřnohých velikánů, až třicet metrů dlouhých, si vůbec nevšímá. Ani se na ně nepodívá. Nonšalantně pohlíží vpřed, kamsi k horizontu, kde se snad modrá obloha střetává s mořem. K velkému vnitrozemskému moři Quetzalcoatlus míří za jediným účelem - aby se nakrmil rybami. V poslední době chřadl, a ztratil mnoho kil. Sauropodi pod ním míří stejným směrem, snad při hledání nové vegetace. Krajina, kterou putují, je vyprahlá. Široko daleko není k vidění jediný keřík. Stádo obrů musí putovat obrovské vzdálenosti, aby ukojilo svůj nesmírný hlad. Mladí alamosauři se drží ve středu stáda, chráněni těly svých takřka neporazitelných rodičů a prarodičů. Ti, na rozdíl od mláďat, nepotřebují žádnou ochranu. Jsou krály mezi býložravými dinosaury - největšími na severoamerickém kontinentu. Zrovna tak je Quetzalcoatlus králem oblohy. Pojmenovaný podle aztéckého boha, může se chlubit desetimetrovým rozpětím křídel. Jde o azhdarchida, krátkoocasého pterosaura ze skupiny, jež zahrnovala největší létající obratlovce všech dob. Alamosauři, titanosauři z čeledi saltasauridů, jsou stejně jako on známi z fosilního záznamu jihovýchodu Spojených států amerických. Scéna se odehrává v Novém Mexiku před 67 miliony roky.

Stoutově quetzalcoatlovi bývá dnes vytýkáno, že je příliš "hubený", a že mu chybí osvalení. Mě osobně ale vůbec nevadí vidět pterosaurovu kostru - třeba opravdu chřadl! Kdo ví, jaký příběh se Stoutovi odehrával v hlavě, když na tomto díle pracoval.
Co vás na blogu čeká dále? Mám pro vás připravený další klip ze Springwatch 2023, tentokráte z jeho sedmé epizody! Také hodlám napsat novou část Šupinatých z Jihoafrické republiky, a ano, i první část série o dopadu změny klimatu na vybrané zvířecí druhy by měla vyjít - jak se říká, dříve či později.
Užijte si víkend! Jaký je váš odhad - kolik lidí zítra přijde na pochod? Loni to bylo 80 000 lidí, před covidem 60 000. Třeba nás tam zítra bude sto tisíc...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější