sobota 5. srpna 2023

Arenaerpeton supinatus - nově popsaný temnospondyl z triasu Nového Jižního Walesu

Ve čtvrtek 3. srpna 2023 publikoval vědecký časopis Journal of Vertebrate Palaeontology, dobře známý všem zájemcům o fosilní obratlovce, článek australského paleontologa Lachlana Harta a jeho kolegů, v němž byl popsán nový temnospondyl Arenaerpeton supinatus. Exemplář, na základě něhož došlo k formálnímu popisu tohoto pravěkého obojživelníka, pochází ze souvrství Terrigal v Sydneyské pánvi, z území australského spolkového státu Nový Jižní Wales, kde byl nalezen v polovině 90. let minulého století. Následně byl umístěn do Australian Museum - pro které Lachlan Hart již několik let pracuje - kde dostal označení AM F125866, a čekal přes pětadvacet let na to, až se na něj vědečtí odborníci blíže podívají. Hartovi a jeho kolegům bylo povoleno vzít fosilii do zařízení vlastněných Australian Border Force, aby ji vystavili rentgenovému záření; touto metodou ale bohužel nic nezjistili, neboť malá kvantita kostí obojživelníka a okolní matrix (základní hmota sedimentů) byly v podstatě zaměnitelné. Dále byla provedena fylogenetická analýza s užitím datasetu vytvořeného Anne Warren a jejími kolegy v roce 2011 při výzkumu australského stereospondyla Bothriceps australis z raného triasu; tento dataset zahrnuje sedmadvacet taxonů temnospondylů s šedesáti morfologickými charaktery. Autorům této studie se podařilo zjistit, že Arenaerpeton supinatus v rámci řádu Temnospondyli patřil do podřádu Stereospondyli, a dále do nadčeledi Brachypoidea, zavedené Richardem Lydekkerem roku 1885 a zahrnující dvě čeledi - Brachyopidae a Chigutisauridae. Arenaerpeton byl konkrétně zástupcem té druhé jmenované, do které kromě chigutisaura, podle něhož je pojmenována, patří také například Siderops, queenslandský, 270 centimetrů dlouhý temnospondyl z rané jury, nebo Kuttycephalus z pozdního triasu Indie. Nově popsaný temnospondyl měl klasickou brachycefalickou lebku, typickou pro zástupce nadčeledi Brachypoidea a pro některé dvinosaury (jiný podřád temnospondylů). Na rozdíl od velkozubých brachyopidů měli chigutisauridi poměrně velké množství drobných marginálních zubů jak v maxille (horní čelisti), tak premaxille; to platí i o arenaerpetonovi. Hart a jeho kolegové identifikovali celkem osm jednotlivých znaků, které jsou pro tento nově popsaný taxon typické. Jako příklad uveďme třeba vomerinovou depresi (důlek v zadní části septa oddělujícího nosní cesty), která se příliš nelišila od vomerinové deprese přítomné v lebce jeho bližších příbuzných, sideropse a keratobrachyopse. S keratobrachyopsem sdílel také štíhlou, úzkou, prodlouženou postglenoidní část mandibuly (tedy část spodní čelisti za glenoidními jamkami, situovanými v bazální oblasti spánkové kosti). 

Rekonstrukce nově popsaného temnospondyla Arenaerpeton supinatus lovícího rybu Cleithrolepis granulata. Autor: José Vitor Silva, zdroj uveden níže

Název, který Hart a jeho kolegové pro toto zvíře vybrali, znamená v překladu do češtiny "zvíře z písku lezoucí po zádech"; latinské "arena" totiž znamená "písek"; "erpeton" se dá přeložit jako "lezoucí zvíře", přičemž jde o staré latinské označení pro plazy a obojživelníky (zkráceně dnes pod vlivem angličtiny říkáme herp, od slova herpetofauna); a "supinatus", slovo též z latiny, znamená "na svých zádech." Toto druhové přízvisko odkazuje na fakt, že se fosilie zachovala břichem zvířete nahoru. Sediment s 94 centimetrů dlouhou kostrou z terrigalského souvrství je v podstatě pískovcem bohatým na křemen, datujícím se do doby před více či méně 249 miliony let. Arenaerpeton supinatus je čtvrtým pojmenovaným chigutisauridem z Austrálie, a spolu se spodnotriasovým keratobrachyopsem také jedním z nejstarších; Siderops je, jak již bylo zmíněno, z rané jury, a nejznámější australský chigutisaurid, Koolasuchus - proslavený v popkultuře svým vystoupením (byť v CGI formě) v britském dokumentu Putování s dinosaury (Walking with Dinosaurs) z roku 1999 - žil v rané křídě.

Zdroj informací a obrázku pro tento příspěvek:

Co na tohoto metrového bratránka slavného koolasucha říkáte? Vrátili byste se rádi do spodního triasu Austrálie a zaplavali si s ním?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější