pátek 18. srpna 2023

Obrázek týdne 18. 8. 2023

Nastal další pátek! Největší český Pride je téměř týden za námi, ale stále v této malé evropské zemi zanechává duhu... Ekvádor může slavit objev nového druhu hlodavce Neacomys marci, včera vyšel v Communications Biology článek o mozcích fosilních ploutvonožců... Teď nás nejspíše čekají další letní vedra... A Blogorgonopsid vám přináší další Obrázek týdne. Toto velice povedené dílo uveřejnil ve středu na svém twitterovém účtu paleoartista Jack Wood. Není vážně super?


Popisek k obrázku: Devítimetrový spinosaurid Baryonyx walkeri se prochází po kamenitém pobřeží, hledaje k snědku zbytky nějakého mořem vyplaveného živočicha. Lov ve vnitrozemí se mu nedařil, snad kvůli tomu, že jsou v tuto části roku řeky takřka vyschlé. Je tedy nucen hledat mršiny, nebo stále ještě živá zvířata, která však mimo moře brzy pojdou. A podařilo se mu nalézt jakéhosi pliosaura z čeledi Leptocleididae; krátkokrkého, čtyřploutvého mořského plaza, měřícího asi tři metry na délku. Ve svém podmořském království je tento masožravý plesiosaur potenciálně nebezpečným pro vše, co je menší, než on. Na suchu, omýván pěnitými vlnami, je však zcela bezbranný, a teropodovi s krokodýlími čelistmi poskytne vytouženou hostinu. Baryonyx walkeri je znám z Anglie - v roce 1986 ho na základě pozůstatků z Weald Clay Formation popsali Alan J. Charig a Angela C. Milner. Jeho druhové jméno odkazuje na objevitele oněch fosilních ostatků, Williama Walkera. Leptocleididé v současné době zahrnují šest rodů pliosaurů, z nichž všichni žili v rané křídě. Scéna se odehrává před 125 miliony let na území dnešního ostrova Wight.

Musím říci, že se mi velice líbí, jak Jack zvládl při malbě kameny - člověku se spíš chce dívat na ně, než na toho neopeřence ve středu obrazu! Tak co, máte nové pozadí na pracovní plochu?
V dohledné době vás čekají další klipy ze Springwatch, možná i další článek o jednom z dinosaurů žijících v současnosti (totiž další ptačí série Random Bird) a snad také další příspěvek do rubriky o počítačových hrách (a ano, přemýšlím o změně jejího názvu... jenže když mě se tak nechce, i když to slovo "PC-CD" vůbec nedává smysl!). Také vás ještě upozorním na to, že včera započal na mém blogu nový projekt - jeho další část už připravuji.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

V tomto komentářovém doplňku bych se po vám, vážené čtenářstvo, rád vyjádřil k situaci, která nastala po zveřejnění nedělního příspěvku o mé participaci na Prague Pride. Je naprosto nežádoucí, že se v přírodovědných komunitách na internetu i v reálném světě objevují lidé, kteří kohokoli z nás pro naši genderovou či sexuální identitu, barvu pleti, etnicitu, neurodivergenci či jakoukoli odlišnost od vykonstruované normy diskriminují, šikanují, urážejí nebo haní jakýmkoliv způsobem. Někteří si to omlouvají svým politickým smýšlením, jiní omluvy pro svou bigotnost hledají dokonce v organizovaném náboženství. Diskriminaci v našich komunitách tolerovat nebudeme.

V roce 2020, když v důsledku obtěžování amatérského ornitologa Christiana Coopera - prvního vyoutovaného gay pracovníka vydavatelství Marvel Comics - vznikl Black Birders Week, naši oblíbení dokumentární moderátoři Chris Packham a Megan McCubbin v jedné epizodě Self-Isolating Bird Club hovořili o tom, že nature komunita má být pro všechny. Znovu toto téma nahodili na začátku roku 2021; velmi dobře si vzpomínám, že se mnou při živém vysílání ostatní členové SIBC souhlasili, že se často v přírodovědných komunitách neřeší situace LGBTQIA+ lidí, jež se v nich však stále setkávají s diskriminací především od privilegovaných, necitlivých a ekonomicky dobře situovaných cishet mužů, jež věří tomu, že mají právo bossovat, obtěžovat, zastrašovat a urážet kohokoli ostatního.

Blogorgonopsid zažil útok jednoho takového uživatele. Jeho hate speech tolerovat nebudeme. V jeho komentářích, jež nebyly zveřejněny, ale které jsem si ponechal jako důkaz, se nacházely i názory transfobní a rasistické. Do našich komunit takové chování nepatří, a nepatří do nich ani lidé, kteří se ho dopouštějí.

Buďme bdělí, dávejme si pozor na trolly a provokatéry, a aktivně se jim stavme. Tmáře v našich komunitách nechceme!

Okomentovat

Nejčtenější