úterý 8. srpna 2023

Několik rostlin popsaných v létě 2023

Ačkoliv rostliny nikdy nebyly mou silnou stránkou (vlastně je ve svém životě docela přehlížím), všímám si toho, že na webech věnovaných nově popsaným druhům se neustále objevují odkazy na články ve vědeckých časopisech, v nichž bývají popisovány další a další rostlinné druhy - zvláště pak z tropů. A tak jsem si řekl, že s vámi tentokrát budu sdílet několik krátkých popisků pár takových nova taxa. Nebudu příliš zabíhat do detailů, toto není botanický (ani paleobotanický) blog, ale snad vám tento příspěvek něco přinese!

Prvním vybraným druhem, který byl popsán v článku publikovaném online 2. srpna 2023 ve vědeckém časopise Nordic Journal of Botany, je Ceropegia sunhangiana. Jedná se o druh svícníka z čeledi toješťovitých (Apocynaceae), a žije na jihozápadě Číny. Mezi ceropégie patří kolem pětatřiceti druhů; tento byl identifikován na základě fylogenetické analýzy, která ukázala, že spadá do sekce Chionopegia (spolu s dalšími asi dvaceti druhy svícníků). Chionopégie se vyskytují hlavně v himálajském regionu; v Pákistánu, Indii a dál na východ i v Číně, včetně jejího jihozápadu; svícníky obecně pak najdeme nejen v Asii, ale i na africkém kontinentu. Tato specie se nejvíce podobá čínským druhům C. christenseniana a C. sinoerecta. Od prvního jmenovaného se však liší delšími listovými stopkami (dlouhými 5 až 10 milimetrů oproti 4 milimetrům), a od C. sinoerecta pak například vejcovitými listy. Autoři studie, včetně mladého botanika Peng-Rui Lua, pojmenovali tento druh svícníka na počest profesora Hang Suna, který se dlouhodobě zabývá čínskou flórou.

Listy C. sunhangiana. Fotografie z článku Peng-Rui Lua a jeho kolegů, odkaz níže

Trochu zajímavější může být pro nebotaniky nový druh z čeledi vstavačovitých (Orchidaceae), konkrétně z podčeledi Epidendroideae a tribu Neottieae, který zahrnuje třeba okrotice (Cephalanthera) či bradáčky (Listera). Doktorka Mei Wang z Leidenské univerzity v Nizozemsku se svými kolegy popsala druh hlístníka Neottia bifidus, a to na základě exemplářů z Maolanské národní přírodní rezervace v čínské provincii Kuej-čou. Prozatím je tato specie známa jen a pouze z typové lokality Libo, z lesů rostoucích na humusově bohatých půdách v nadmořské výšce 700 až 900 metrů. Ví se, že kvete (a posléze vytváří plody) v dubnu a květnu. Z jediné dosud známé populace bylo vědci "prohlédnuto" pouhých deset exemplářů, z nichž většina rostla poblíž asfaltové cesty. Podle autorů studie, publikované 28. července ve PhytoKeys, by měl tento druh hlístníka být považován za kriticky ohrožený.

Hlístník Neottia biffidus na fotografiích z terénu i laboratoře. Zdroj uveden níže

A na závěr něco z Latinské Ameriky! Rodrigo Alejandro Hernández-Cárdenas a jeho kolegové nedávno popsali tilandsii z podrodu Viridantha, který mimochodem zahrnuje přinejmenším osmadvacet druhů. Pojmenovali ji Viridantha minuscula (případně se snad dá uvést Tillandsia subg. Viridantha minuscula). Nejvíce se jí podobají V. lepidosepala a V. tortilis - druhy, jež jsou též k nalezení v Mexiku. Nicméně od prvního jmenovaného se V. minuscula liší například velikostí listové stopky; u této specie je nápadnější, větší. Je to malá rostlina, s okvětními lístky maximálně 2,5 centimetru dlouhými; na její malou velikost odkazuje i druhové jméno minuscula. Je to endemit mexického státu Guanajuato, nevyskytuje se nikde jinde na Zemi. Je dalším přírůstkem na dlouhém seznamu tilandsií, zahrnujícím více než 650 specií stálezelených rostlin z čeledi bromeliovitých (Bromeliaceae) rozšířených od jihozápadu USA po střed Argentiny. Článek Hernández-Cárdenase a jeho spolupracovníků vyšel 3. srpna ve Phytotaxa.

Habitat nového druhu tilandsie v lokalitě El Charco del Ingenio a fotografie samotných rostlin v terénu a v laboratoři. Zdroj obrázku níže

Toto je jen velmi krátký výčet tří náhodně vybraných rostlin. Zajímáte-li se o tropickou flóru (nebo flóru celkově) mnohem více, než já, snad budete mým článkem inspirováni najít si o těchto rostlinách více informací.

Zdroje informací a obrázků pro tento článek:

1 komentář:

Okomentovat

Nejčtenější