úterý 18. července 2023

Springwatch 2023 - Zmije v Gwaith Powdwr

Zmije v Gwaith Powdwr. Jedinému britskému druhu plaza, se kterým se Michaela Strachan v rezervaci Arne nesetkala, byl věnován tento segment moderovaný Gillian Burke. Zmije obecná (Vipera berus), jediný jedovatý had Británie a také jediný hadí druh žijící nad severním polárním kruhem, žije ve vřesovištích velšské rezervace Gwaith Powdwr u městečka Penrhyndeudraeth v hrabství Gwynedd. Nejprve uvidíme záběry samice a samce zmije, skryté v trávě. Poté se dozvíme, jak manager rezervace - North Wales Wildlife Trust - spolu s vědci monitoruje zmije žijící na tomto území. Po Gwaith Powdwr jsou rozmisťovány střešní tašky, pod nimiž se zmije - a další plazi, třeba slepýši - často zdržují, zvláště když je chladno. Jiným způsobem by nešlo zjistit, kolik zmijí vlastně v rezervaci žije, neboť tamní habitaty tvoří skutečně spletitou mozaiku. Gillian nám dále ukáže záběry Jacka Richardse, story developera Springwatch, pořízené v jižním Walesu. Zápasí na nich spolu dva zmijí samci, snažící se svého soka složit k zemi, pochopitelně aniž by museli použít své jedové zuby. Jakmile jeden samec prokáže svou dominanci, souboj končí, a zvířata se rozcházejí, aniž by byla zraněna. Počítat zmije v krajině není jednoduché, ale počítat populační trendy lze, a tak víme, že 90 % populací zmijí v Británii si prochází úbytkem jedinců. Na rozdíl od Michaely má Gillian na ukázání zmijí svlečku; a právě svlečená hadí kůže může vědce informovat o genetickém zdraví zmijí populace. Problémem v Gwaith Powdwr i na mnoha jiných lokalitách v Británii je, že genetická diverzita zmijí je nízká. Kvůli vysokému inbreedingu jsou zvířata méně zdravá, mají tedy nižší reprodukční úspěch a dožívají se nižšího věku. Bez lidské pomoci takové ostrůvkovité populace zmijí, trpící inbreedingem, časem vyhynou. Třeba gwaithská populace by mohla zaniknout do roku 2032. Klíčové je chránit celou mozaiku habitatů, které tvoří domovinu zmijí. Na závěr ještě uvidíme fotografie zmijí od fanoušků Springwatch - Kevina Robsona, Andyho Wakefielda, Grahama Halla a Andyho Thorpea.

Klip ze třetí epizody pořadu Springwatch 2023 od BBC Studios Natural History Unit, vysílaného živě v květnu a červnu na televizní stanici BBC Two.

2 komentáře:

Jara D. řekl(a)...

Hady sice nemusím, ale v dubnu mě překvapila na cestě užovka obojková, kterou jsem přemístila do příkopu, aby ji někdo neublížil.

Kuzuri řekl(a)...

Natrixky jsou super. :) Já teda na hady jsem - proto o nich na tento blog dost píšu už spoustu let, stejně jako o pravěkých potvorách - a ačkoliv užovku obojkovou považuji za poměrně "obecný" druh, vždycky mě potěší se s ní setkat. :)

Okomentovat

Nejčtenější