čtvrtek 13. července 2023

Springwatch 2023 - Plazi z rezervace Arne

Plazi z rezervace Arne. Michaela Strachan se přidává k herpetologovi Garymu Powellovi při hledání všech šesti druhů plazů přirozeně se vyskytujících na území Británie. Shodou okolností jsou všechny tyto druhy k nalezení v rezervaci Arne v Dorsetu, kterou spravuje RSPB, a která byla letos pro tým ze Springwatch základnou. V důsledku extrakce jílu vznikla na arneských vřesovištích série jezírek a rybníčků, které jsou pro zdejší plazy a jejich kořist ideální. S prvními zdejšími plazy se Michaela a Gary setkávají u kusu plechu, jenž byl položen mezi křoviska, aby studenokrevná zvířata přilákal. Pod tímto plechem se skrývají jak užovka obojková (Natrix natrix), tak užovka hladká (Coronella austriaca). Užovky obojkové se samozřejmě predátorům brání tím, že buď předstírají smrt, anebo vylučují z řitních žláz nepříjemně zapáchající tekutinu. Michaele naštěstí na rukou neulpí ani kapka. Užovka hladká je nejvzácnějším plazem Británie; k nalezení je pouze v Dorsetu, Surrey a Hampshire, tedy na jihu Anglie. V rezervaci Arne je nicméně velmi hojná. Další je na řadě ještěrka obecná (Lacerta agilis), konkrétně její pestřeji zbarvený, smaragdový sameček. Poté se Michaela a Gary setkávají se slepýšem křehkým (Anguis fragilis), jenž bývá v Británii považován za běžného, neboť je často k nalezení na zahradách. Predátorům se brání tím, že pouštějí ocas - jedinec, kterého Gary chytil, už v minulosti ocas ztratil, a později mu samozřejmě dorostl. Poslední je na řadě ještěrka živorodá (Zootoca vivipara), anglicky nazývaná common lizard (obecná či běžná ještěrka), nicméně na území Spojeného království zase tak hojná není, a to kvůli používání pesticidů, ale i kvůli klimatické změně. Za jediné odpoledne se Michaela setkala s pěti z šesti britských plazů. Zmije obecná (Vipera berus) se bohužel neukázala, alespoň ne živá; štáb při cestě nalezl pouze zmijí svlečku. Chris Packham tomu nicméně nevěří, neboť ji Michaela nesebrala - kdo by si zmijí svlečku nevzal? Nakonec ještě Michaela připomíná, že v předchozích sériích Springwatch měli někteří plazi, zvláště pak hadi, na svědomí smrt nemalého počtu ptačích mláďat, a se všemi těmi plazy v rezervaci Arne to ani zdejší ptáci tuto hnízdní sezónu nebudou mít jednoduché.

Klip ze druhé epizody pořadu Springwatch 2023 od BBC Studios Natural History Unit, vysílaného živě v květnu a červnu na televizní stanici BBC Two.

1 komentář:

Blogorgonopsid řekl(a)...

Wow, teď jsem si na Discordu psal s pár lidmi o seriálu Velma... ty jo, to jsem nevěděl, že prý je v něm rasismus. :/ Já si myslel, že se všichni na Velmu vrhli - krajní pravičáci na internetu... ale prý ti, co ten seriál vytvořili, jsou hlavně pravičáci? :/ A opravdu progresivního na tom seriálu není skoro nic? Welp.

Internet prostě pořád řeší Velmu. :D A já z toho seriálu neviděl ani vteřinu, literally nemám na entertainment čas ani energii... well anyway. :D

Každopádně ostuda všech těch konzerv, co seriály a filmy hodnotí negativně podle jejich progresivnosti či údajné progresivnosti. :D Pathetic nerds.

Okomentovat

Nejčtenější