pátek 28. července 2023

Obrázek týdne 28. 7. 2023

Nastal poslední červencový pátek, a ani dnes samozřejmě nemohu vynechat Obrázek týdne! Čirou náhodou jsem před nedávnem našel tuto klasickou malbu od Boba Eggletona, umělce věnujícímu se především žánrům hororu, sci-fi a fantasy. Nemusí být zrovna dvakrát přesné, ale uznejte, že působí vážně dobře, a hned člověka vtahuje do úplně jiného světa.


Popisek k obrázku: Dva karnivorní dinosauři druhu Ceratosaurus nasicornis odpočívají na skále po vydatném obědě. Na zbytky jakéhosi ornitopodního veleještěra, kterého téměř dokonale ohlodali, se snáší mračno much. Masožravcům se z břich ozývají hluboké zvuky, značící započnutí procesu trávení. Nerušeně, téměř nehybně sedí ve vzájemné blízkosti, a pozorují západ slunka. Jeho zlatavé večerní paprsky zbarvují mračna domedova. Ceratosauři se v jejich záplavě cítí příjemně. Skály po stěnách kaňonu jsou pro ně dokonalým útočištěm - mohou odsud vyhlížet svou příští kořist, a jsou také v bezpečí před většími dravci, třeba alosaury. Ceratosaurus byl popsán v roce 1884 slavným americkým paleontologem Othnielem Charlesem Marshem na základě kostry nalezené v Coloradu. Mimo Severní Ameriku byly pozůstatky dalších dvou sporných specií tohoto rodu objeveny třeba v Portugalsku, Švýcarsku nebo Tanzanii. Scéna se odehrává před 150 miliony roky na západě severoamerického kontinentu.

Co na toto dílo říkáte? Ceratosauři na mě vždycky působili jako draci, a tento obraz podle mě vypadá, jako by byl vytvořen pro nějaký fantasy román o dracích a dinosaurech.
Víte už o novém dokumentu BBC pojmenovaném Earth a provázeném Chrisem Packhamem? Minulý týden vyšel jeho první díl. Časem vás o něm samozřejmě informuji ve větších detailech, ale máte-li zájem o velká vymírání, začněte se na něj dívat už nyní!
I nadále můžete na mém blogu očekávat další klipy z letošního Springwatch. V tuto chvíli mám pro vás připravené dva.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější