pátek 14. července 2023

Obrázek týdne 14. 7. 2023

Rychle se blížíme do poloviny července! Už nějakou dobu pro vás mám připravený další paleoartový Obrázek týdne, tentokrát od Briana Franczaka, ilustrátora pravěku proslulého zejména svými díly z 90. let. Brian bohužel zesnul v roce 2020, ale zanechal za sebou úžasný paleoartový odkaz, a mezi jeho nejznámější díla patří i tato rekonstrukce slavného tlustolebého dinosaura z pozdní křídy, kterou jste možná už někdy viděli. Rozhodně si zaslouží být do této rubriky umístěna!


Popisek k obrázku: Tlustolebý býložravec Pachycephalosaurus wyomingensis prochází hustým pralesem. Hledá své stádo, od kterého se oddělil pravděpodobně z důvodu útoku některého z místních velkých predátorů. Cosi zaujalo jeho pozornost na kmeni nejbližšího stromu, snad malý pterosaurus či pták vydávající obranné volání. Pachycephalosaurus zpozorněl, jeho krk a ocas ztuhly, a na chvíli, na pouhou sekundu, stojí pouze na jedné noze. Možná si pamatuje, co se stalo před několika minutami či hodinami, když se jeho stádo rozdělilo. Třeba se obává, že útočník je pořád nablízku. V každém případě ho alarm, jemuž naslouchá, varuje, že hrozba není daleko. Pachycephalosauři žili na území dnešního severoamerického západu - v Albertě, Montaně, Jižní Dakotě a Wyomingu - v pozdní křídě před 70 až 66 miliony let. Jejich lebky byly až 22 centimetrů tlusté, nejspíše kvůli agonistickému chování samců bojujících o partnery a partnerky. Vzájemně se do sebe nejspíše svými tlustými lebkami naráželi. Tato scéna se odehrává v jednom z rozsáhlých lesů uprostřed ostrova Laramidie ve svrchní křídě stupně maastricht.

Asi nejprominentněji byla díla Briana Franczaka zahrnuta ve známé knize Encyclopaedia of Dinosaurs z roku 1990, kterou napsali P. Dodson, M. Lockley, H. Osmólska a další, a jež byla editována Philem Curriem a Kevinem Padianem. Obsahovala i tento obraz.
Víte o platytholovi, dalším pachycephalosauridovi, tentokrát přímo z Hell Creeku, jehož popis vyšel v dubnu 2023 v Journal of Vertebrate Palaeontology? To bylo také zajímavé zvíře.
V příštích dnech můžete očekávat další úryvky z letošního Springwatch!

1 komentář:

Jara D. řekl(a)...

Krásný obraz.

Okomentovat

Nejčtenější