pátek 21. července 2023

Obrázek týdne 21. 7. 2023

Třetí červencový Obrázek týdne bude pro změnu trochu jiný. Odpočineme si od prehistorických živočichů z druhohor, kteří příspěvkům do této rubriky dominovali po několik týdnů, a místo toho se podíváme na jejich současné příbuzné! Nedávno jsem totiž narazil na toto krásné dílo umělce Crow Artist, a hned mě zaujalo. Musel jsem se s vámi o estetický požitek z pohledu na něj podělit!


Popisek k obrázku: Ledňáček říční (Alcedo atthis) obrovskou rychlostí prolétá nad jezírkem. Řítí se jako torpédo, schopné ve vteřině zaměřit vybraný cíl, a ukončit jeho život. Drobné rybky, kterými jezírko oplývá, se hbitě plavou schovat pod listy vodního rostlinstva. Jsou-li ptákovi viditelné, riskují, že skončí v jeho zobáku. Stačí jim jen záblesk iridescentní modré, a vědí, že krátkoocasý rybožrout hodlá zabíjet. Ledňáček je možná velikostí srovnatelný s vrabcem, a váží jen okolo 40 gramů, ale má obrovský apetit. Ačkoliv obvykle chytá menší rybky, nebojí se ani dvanácticentimetrových koljušek. Za svými oběťmi se žene pod vodní hladinu, ale nikdy hlouběji, než 25 centimetrů pod povrch. Jeho oči jsou vybaveny třetí zorničkou, jež mu je při potopení chrání. Mimo vodu vidí tento pták monokulárně, ale pod vodou se na svět kolem sebe dívá binokulárně; na druhou stranu jeho podvodní vidění není tak dobré. Ulovenou kořist si tito ptáci přinášejí na své bidýlko v podobě větve stromu; to se obvykle nachází metr až dva nad vodní hladinou. Scéna se odehrává na území Spojeného království, v Anglii.

Crow Artist je skutečně velmi talentovaný ilustrátor ptáků. Rozhodně vám doporučuji věnovat pozornost i jeho dalším dílům, neboť jsou stručně řečeno výtečná!
Brzy se dočkáte dalšího klipu ze Springwatch, a když už jsem u těch ptáků, i nového příspěvku do série Random Bird! Jinak také uvažuji o tom, že konečně začnu sérii o dopadech klimatické změny na vybrané živočišné druhy - informoval jsem vás o ní prve na Blogorgonopsidovy 14. narozeniny, a už je nejvyšší čas, abych vám ji přinesl! Těšte se!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější