čtvrtek 1. června 2023

Jurassic June: Duhový měsíc 2023!

Začíná letošní duhový měsíc, Pride Month 2023! Po celý měsíc budeme po celém světě oslavovat queer identitu - ať už jsme sami LGBTQIA+ nebo hetero spojenci! I internetová paleokomunita, nejen na sociální síti Twitter, se do oslavy duhového měsíce zapojí, a Blogorgonopsid samozřejmě nezůstane pozadu! Uběhlo již mnoho let od chvíle, kdy jsem na svém blogu provedl veřejný coming out. Jsem nesmírně rád za to, že za poslední léta jsme se my, ace a acespec lidé, stali poněkud vizibilnější, a že širší queer komunita, které jsme pochopitelně součástí, je na tom, co se akceptance ve společnosti týče, pořád lépe. Pokrok zkrátka nelze zastavit, a mě hřeje u srdce, když pomyslím na to, že se naše euroamerická společnost za desítky let vytrvalého boje za práva queer lidí odprostila od staré, dnes již směšné bigotnosti, a že jsme učinili opravdu mílové kroky kupředu! Duhový měsíc je pro internetovou paleokomunitu, neznající hranic států ani jiných omezení, skvělou příležitostí k oslavě naší rozmanitosti. Vždyť mnozí z nás jsou také LGBTQIA+! Všem návštěvníkům tohoto blogu a dalším paleonadšencům přeji krásný, pohodový, duhový jurský červen! 😊

Pridosauři! Zdroj obrázku: Indiegogo

Jurassic June je měsíční oslavou franšízy Jurský park, jejíž první díl byl uveden do kin v červnu 1993, a ve stejném měsíci, jen o desítky let později, vždy vyšel i každý ze tří Jurských světů. Bohužel se najdou fanoušci Jurského parku, kteří nechtějí na sociálních sítích duhový měsíc uznat, ač pro to není žádný racionální důvod. Nenechme se jimi zarmoutit - jak v níže uvedeném tweetu napsala Alice Goodman, CEO fanklubu filmu Jurský park 3 (který se i pro mě stává s léty čím dál oblíbenějším), Jurassic June a Pride Month patří do stejné kategorie! Nezapomeňme, že série Jurský park reprezentovala od začátku queer identitu prostřednictvím Spielbergova trháku o nebezpečném dobrodružství na ostrově Nublar, a později animovaným seriálem Jurassic World: Camp Cretaceous! Herec BD Wong, který ve čtyřech filmech série ztvárnil dr. Henryho Wu, je gay; a lovec Roland Tembo, hraný Petem Postlethwaitem v mém oblíbeném Ztraceném světě: Jurském parku (1997), nosil náušnici v pravém uchu, což v minulosti býval tajný znak gay mužů, o kterém však věděli jen další členové komunity (někteří fanoušci dnes spekulují, že Ajay ze Ztraceného světa byl přinejmenším Rolandovým starým milencem). Zapomenout nemůžeme ani na Ziu Rodríguez ze druhého a třetího Jurského světa, která byla mimo obraz (a samotnou herečkou Daniellou Pinedou) identifikována jako lesba. Queer reprezentace jsme se dočkali i v Davidem Attenboroughem vyprávěném dokumentárním cyklu Prehistorická planeta - kdo nemiluje gay pterosaury?

Je důvod, proč Jurassic June a Pride Month mají mnoho společného! Zdroj: Twitter

Jak oslavíte letošní duhový měsíc? Já osobně si rád počtu nový DC Pride 2023, již třetí antologickou oslavu queer postav ze známého superhrdinského univerza - a mohu podotknout, že v DC Pride 2022 byl kromě dojemného životního příběhu již zesnulého batmanovského herce Kevina Conroye také příběh o ace postavě, Connoru Hawkeovi! V letošním DC Pride se dočkáme dalšího příběhu o Connorovi, ve kterém tentokrát bude vystupovat i třetí Robin, Tim Drake, vyoutovaný v létě 2021 jako bi; a nebude chybět ani příběh napsaný Grantem Morrisonem, který v minulosti potvrdil, že Batman je v podstatě gay (byť ho já sám osobně vidím jako acespec - že by byl třeba demi?). A mimochodem, v letošním čísle budou i dinosauři! Marvel Pride 2023 nás zase vezme za X-Meny na ostrov Krakoa, do ráje marvelovských mutantů, kteří vždy sloužili jako metafora pro queers. Pokud však nejste fanoušky amerických komiksů, sáhněte letos v červnu třeba po nějakém gay love story románu - anebo proč nezkusit knihu Ace od Angely Chen, ve které se dozvíte o asexualitě vše, na co jste se báli zeptat?

Ještě jednou, krásný duhový měsíc všem!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější