pátek 9. června 2023

Jurský park slaví 30 let!

Přesně před 30 lety, ve středu 9. června 1993, měl v nyní již uzavřeném kině Uptown Theatre ve Washingtonu, D.C premiéru jeden z nejvelkolepějších filmů 20. století - snímek, který přivedl zpět k životu zvířata, která přes pětašedesát milionů let nikdo a nic nevidělo. Film o velké chybě ambiciózního muže, který se nechal oslepit svým bláznivým snem dinosauřího parku na izolovaném kostarickém ostrově, a začátek filmové série, která snad každého, kdo alespoň jednomu jejímu dílu v dětství věnoval trochu pozornosti, infikovala těžko vyléčitelnou dinománií. Tím filmem byl Jurský park režiséra Stevena Spielberga, který se předtím proslavil obdobně důležitými filmy Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, E.T. mimozemšťan či Říše slunce. Stejný režisér, který vyděsil diváky filmů obrovským bílým žralokem, dal (spolu s Georgem Lucasem) světu Indianu Jonese, dotkl se mnoha srdcí dojemným příběhem mimozemšťánka, který volal domů, a který zajistil klukovi, ze kterého se jednou měl stát Batman, kariéru v Hollywoodu, se chopil adaptace mimořádně úspěšného sci-fi románu Michaela Crichtona, komerčního bestsellerového spisovatele, a prostřednictvím ní přenesl miliony a miliony lidí na ostrov Nublar, jenž se stal tím nejpodivuhodnějším experimentem v novodobých dějinách lidstva. Dinosauři a člověk, dva druhy, které od sebe dělí 65 milionů let vývoje, zde náhle stojí proti sobě. Dávno zmizelá zvířata jsou přivedena zpět, aby někomu namastila kapsy - kapitalistickému megalomanovi, který na ničem nešetřil... jen na platu toho nejdůležitějšího ze svých zaměstnanců. S jeho odchodem padá počítačový systém, který drží dinosaury za elektrickými ploty, a začíná boj o přežití nevinných návštěvníků-inspektorů, jež zprvu nedokázali uvěřit tomu, co na ostrově viděli. Jurský park změnil svět filmu. Přispěl k popularitě už tak oblíbeného románu, a jeho autora dokonce dovedl k tomu, aby co nejdříve napsal jeho pokračování. A vnesl také do našeho světa otázky o genovém inženýrství. V neposlední řadě jej lze právem vinit i za represi některých dětí ve světech obývaných prehistorickými nestvůrami, což... možná není ta nejhorší věc, ve které člověk během svého vyrůstání může zastydnout.

"Dobrodružství, které se tvořilo 65 milionů let." Alternativní plakát k filmu Jurský park, který dnes slaví své 30. narozeniny! Zdroj: Alternative Movie Posters

Premiéra filmu Jurský park se 9. června 1993 konala na podporu dvou dětských charit. O dva dny později, v pátek 11. června, byl oficiálně uveden ve 2404 kinech po celých Spojených státech amerických, na více než 3400 kinových plátnech. Svého času se mohl chlubit nejvýdělečnějším opening weekendem ve filmové historii, ke kterému se po mnoho dalších let přiblížilo jen málo filmů (do roku 2000 jen Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba a X-Men). Ve většině světa byl nicméně tento kasovní trhák uveden až v říjnu stejného roku. Jurský park byl natáčen ve stejnou dobu, jako další významný Spielbergův film, uvedený též v roce 1993, a to Schindlerův seznam s Liamem Neesonem v roli německého industrialisty a bývalého nacisty Oskara Schindlera. V Jurském parku, jehož podstatnou část Spielberg režíroval z Polska přes satelit, zatímco se film natáčel v exteriérech na Havaji, se představili mnozí do té doby nepříliš dobře známí herci; Sam Neill jako introvertovaný, lehce iritabilní paleontolog Alan Grant, Laura Dern v roli paleobotaničky Ellie Sattler, Jeff Goldblum jako excentrický, otravný matematik Ian Malcolm, Bob Peck jako charismatický správce keňského parku a "expert na žijící velociraptory" Robert Muldoon nebo Wayne Knight v roli komického, avšak nutností vyššího výdělku vedeného počítačového odborníka Dennise Nedryho. K herectví se tímto filmem po dlouhé době vrátil také režisér Gándhího (1982), Richard Attenborough, jako pochybný John Hammond. Sedm dinosaurů - Tyrannosaurus, Velociraptor, Brachiosaurus, Triceratops, Dilophosaurus, Gallimimus a Parasaurolophus - bylo ve filmu přivedeno k životu, někteří pouze nesmírně realistickou počítačovou animací, jiní i prostřednictvím zrovna tak věrohodných animatronik. Ačkoliv z dnešního pohledu vypadají dinosauři v Jurském parku opravdu devadesátkově, nebudu se "vědeckými chybami" ve filmu zabývat, neboť bývají v médiích neúprosně omílány tak moc, že je na takové příspěvky každý fanoušek Jurského parku právem alergický. Úžasné dobrodružství, které Spielberg a lidé kolem něj v tomto snímku od Universal Studios vytvořili, by se dalo označit za nadčasové. A paleonadšenci mu mohou děkovat za tak dobře odvedenou práci. Jurským parkem totiž skutečně začala paleománie či dinománie, jejímiž produkty pak byly i pseudodokumentární pořady Putování s dinosaury, Putování s pravěkými zvířaty, Planeta dinosaurů nebo Prehistorický park, a jež také vedla k natočení mnoha dalších filmů či televizních seriálů, ve kterých se lidé střetávali s prehistorickými tvory (i když, přiznejme si, ne každý takový počin toho měl do sebe tolik, jako dobrodružství na ostrově Nublar). A po 30 letech Jurský park stále ohromuje - hereckými výkony, hudbou Johna Williamse, na svou dobu nadčasovými speciálními efekty i velmi chytrou režií a dobrými, zábavnými dialogy. Film hodný odnesení na pustý ostrov, byli-li bychom na něj vyhnáni... snad by na něm ale nežili zákeřní raptoři, kteří nejedné postavě v tomto snímku činili příkoří.

Joseph Mazello jako Tim Murphy a nublarští velociraptoři ve slavné kuchyňské scéně z Jurského parku. Zdroj: Metro News

Dnešní den a vůbec celý tento víkend patří oslavě 30. výročí uvedení Jurského parku! Podívejte se znovu na tento mistrnný snímek, a představte si, že jej vidíte poprvé! Bude to stát za to!

Universal Studios pochopitelně také slaví 30 let od vydání jednoho ze svých nejúspěšnějších filmů, který ostatně započal jejich finančně nejvýnosnější filmovou franšízu. Už před týdnem k příležitosti tohoto výročí vydali toto krátké video. Co mě se týče, cítím se poněkud zvláštně, když pomyslím, že před takřka 10 roky jsem mnohem kratším příspěvkem na svém blogu slavil 20 let existence tohoto filmu... Jak čas letí! Ale Jurský park je pořád stejný, pořád stejně impozantní!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější