pátek 2. června 2023

Obrázek týdne 2. 6. 2023

Je 2. června, a je na čase prezentovat vám první červnový Obrázek týdne v tomto roce! Přiznám se k tomu, že najít další dílo některého z mnoha talentovaných paleoartistů pro mě bylo dnes poměrně obtížnější, ale nakonec jsem našel to, po čem jsem pátral. Tento obraz zhotovil ilustrátor druhohorních veleještěrů Bálint Benke, a v lednu 2023 jej zveřejnil na svém twitterovém účtu. Jaký je váš názor? Našel jsem další obraz, který byste si pověsili na zeď? Nebo alespoň vaši další novou pracovní plochu?


Popisek k obrázku: Sešeřilo se, a dvojice velkých karnivorních teropodů druhu Tyrannosaurus rex vyrazila na lov. Dvanáctimetroví obři pomalu vycházejí z lesa, sledujíc stádečko rohatých triceratopsů, pasoucích se na mechem, kapradinami a nízkými přesličkami pokryté pláni. Zatímco menší samec T-Rexe v pozadí větří, o něco větší samice v popředí otevírá tlamu, aby se ochladila. Dnešní večer je dusný, na obloze jsou tmavě modrá mračna. Brzy začne pršet, ale do té doby bude zdejším dinosaurům pořádně horko. Jinak však nejsou podmínky pro lov nikterak nepříhodné. Někteří triceratopsové se drží dál od svých druhů, a tak se mohou stát snadnější kořistí. Pár dravců je rozdělen; až jeden vyhlédne oběť, a zaútočí na ni, bude se moci spoléhat na partnerovu pomoc. Rohatí býložravci by si měli dávat pozor - když loví jeden T-Rex, ještě se to dá. Ale dva, to už může být opravdu moc, zvláště, když si vás vyhlížejí před setměním. Scéna se odehrává na ostrově Laramidie, ze kterého později vzejde západní část severoamerického kontinentu, před 67 miliony let. Po uplynutí této dlouhé doby budou z tyranosaura i z triceratopse někteří z nejznámějších zvířecích představitelů svrchní doby křídové.

Všimněte si zbarvení naší tyranosauřice; myslíte si, že mohlo být inspirováno zbarvením tapířích mláďat? Já v tom trochu tapířátka vidím - fotografie pro srovnání zde.
Ještě vás krátce informuji o tom, že tento týden začal na BBC Two Springwatch 2023, takže pokud máte živě vysílaný a dle mého velmi kvalitní pořad o britské přírodě v tomto zeleném období rádi, a zároveň máte přístup k online streamu "BBC dvojky", zkuste příští týden stihnout od pondělí do čtvrtka nějaký nový díl, vždy ve 20:30 našeho středoevropského času! Jak jsem vás informoval minulý týden, velšský přírodovědec Iolo Williams sice v letošním Springwatch nevystupuje živě, ale dočkali jsme se ho alespoň v pár předtočených segmentech.
A pokud jste někdo právě v Británii, proč o víkendu nezajet do Hoo Zoo v anglickém městečku Hadley, kde bude mít další oblíbený televizní přírodovědec Nigel Marven přednášku o natáčení svých paleodokumentárních klasik? Na mém blogu vás i příští týden čeká plazí kvíz, snad se ho zúčastníte!

1 komentář:

Dracovenator03 řekl(a)...

Krásné. Za mě to zbarvení nic moc, ale atmosféra celkově nádherná.

Okomentovat

Nejčtenější