pátek 9. června 2023

Obrázek týdne 9. 6. 2023

Nastal druhý červnový pátek! Duhový měsíc pokračuje, blížíme se k oficiálnímu začátku léta, a dnes slavíme 30. výročí filmu Jurský park, který navždy změnil cinematický svět. Pravěcí veleještěři jsou všude, kam jen oko dohlédne, a bude jim tedy patřit i tento Obrázek týdne. Ačkoliv jsem původně zamýšlel přidat do rubriky nějaký fanouškovský jurskoparkovský art, nakonec jsem se rozhodl prezentovat vám toto dílo paleoartisty Anguse, jež mne před několika dny velmi zaujalo. Vytvořil ho pro uživatele Cretaceous Cast, který právě vytváří krátkometrážní animovaný film s jurskými dinosaury.


Popisek k obrázku: Dva velcí jurští teropodi Allosaurus fragilis a Torvosaurus tanneri se střetávají v poušti na území pozdějšího Colorada. Slunce zapadá, obloha je pokryta červánky, a poklidný večer je narušován hlasitým řevem dvou obrovských karnivorů, jež si nehodlají ustoupit. Možná se hodlají rvát o kus mršiny, kterou jeden z nich v tomto suchém, zuboženém prostředí našel. Snad se do sebe chtějí pustit kvůli tomu, že jeden vstoupil do teritoria toho druhého - a když jste Allosaurus, nemusíte zrovna u sebe doma tolerovat torvosaury, stejně jako torvosauři na svém území netolerují allosaury. Další velký predátor znamená méně kořisti pro vás. Oba dinosauři na sebe hledí s otevřenými tlamami, připraveni zakousnout se jeden druhému do krků. Roztahují prsty na předních končetinách, opatřené drápy. Konflikt je nevyhnutelný, a bitka brzy začne. Kdo z ní vyjde jako vítěz? Allosaurus fragilis měřil v průměru 8,5 metru a vážil 1,7 tuny, ovšem největší známý exemplář tohoto druhu byl dlouhý 9,7 metru a mohl dosáhnout hmotnosti až 2,7 tuny. Torvosaurus tanneri byl o něco větší; tento karnivor dosahoval dvanáctimetrové délky a více než čtyřtunové hmotnosti. Vyobrazená zvířata jsou však přibližně stejně velká; kdyby byl Torvosaurus starší a větší, Allosaurus by mu nejspíše ustoupil. Scéna se odehrává na jihozápadě Spojených států amerických v pozdní juře, před 149 miliony let.

Tři desítky let existence nejznámějšího filmu s pravěkými zvířaty dnes oslavíme ještě jedním, krátkým příspěvkem - pro jeho přečtení se sem vraťte večer!
V tuto chvíli za sebou máme osm z dvanácti epizod letošního Springwatch, a já doufám, že živě vysílanému vzdělávacímu pořadu BBC o britské přírodě věnujete pozornost. Jinak bych vás ještě upozornil na nález nového druhu ještěra z rodu Oligosoma na Novém Zélandu. Možná o něm časem napíši, ale v tuto chvíli hodlám pokračovat ve vytváření plazího kvízu. V pondělí společně vstoupíme do jeho pátého týdne!
Užijte si víkend, a pokud chcete, slavte 30 let Jurského parku!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější