pátek 16. června 2023

Obrázek týdne 16. 6. 2023

Polovina června je za námi, a já vám mohu poděkovat za rekordní návštěvnost tohoto blogu v posledních dnech! Včera se počet zobrazených stránek vyšplhal na více než tisíc, což dosud Blogorgonopsid nezažil. Vítám zde tedy všechny nové návštěvníky z Discordu, a také ty, kteří odkaz na můj web dostali od jiných! Troška propagace mi rozhodně neuškodila... Dost ale chlubení se vaší přízní, pojďme se společně podívat na další Obrázek týdne. Toto překrásné dílo, jehož autorem je Arturo García, jsem nalezl už minulý týden, ale velmi se mi zalíbilo, a musel jsem ho zkrátka do této rubriky zařadit. Co na něj říkáte?


Popisek k obrázku: Trojice velkých dravých ptáků druhu Kelenken guillermoi útočí na býložravého savce Astropotherium magnum. Jeden z nich do něj zaťal své pařáty, jež pronikají hluboko do astropotheriova masa. S vyděšeným kvičením se tunový herbivor snaží útočníka setřást, avšak neúspěšně. Přibíhají další dva kelenkeni, a stejně jako první útočník, i oni jsou připraveni zasadit oběti několik bolestných, smrtelných ran oněmi obrovskými, ostrými zobáky. Kelenken je vybaven nejdelší lebkou ze všech ptáků, kteří kdy žili - je dlouhá 70 centimetrů, jako lebka koně. S výškou 3 metry dosahuje hmotnosti jednoho metráku. Takového dravce svět neviděl od skončení éry druhohorních veleještěrů. Jedná se o zástupce čeledi phorusrhacidů, jež byli vrcholnými predátory v Jižní Americe do příchodu dominantnějších savců ze severu v kvartéru. Astropotherium bylo zástupcem svého vlastního řádu unikátních jihoamerických savců; jeho blízkými příbuznými byli Astrapothericulus, Scaglia, Uruguaytherium či Antarctodon. Krátkonohý, hrochu podobný, chobůtkem vybavený býložravec to bude mít nejspíše velmi rychle za sebou. Scéna se odehrává na území dnešní Argentiny v epoše miocénu před 15 miliony roky.

Slibuji, že do příště zkusím pro tuto rubriku najít nějaký neteropodní obrázek... Přece jen v posledních čtyřech týdnech na každém z mnou vybraných děl byl vyobrazen nějaký teropod, byť v tomto případě nikoliv neptačí!
Doufám, že jste minulý víkend oslavili 30. výročí vydání jednoho z nejvelkolepějších filmů vůbec, prvního Jurského parku! Včera na BBC Two skončil Springwatch 2023 - pokud noví návštěvníci blogu Springwatch neznají, doporučuji podívat se na některé úryvky z něj v rubrice Videa - je to velmi kvalitní pořad o britské přírodě. Mohu vám slíbit, že někdy začátkem července o nejnovější sérii Springwatch napíši v rámci své série o dokumentárních novinkách.
Co víc dodat? Snad jen to, že kvíz "Uhodni plaza!" bude pokračovat i příští týden! Přeji vám krásný poločervnový víkend.

5 komentářů:

Kuzuri řekl(a)...

Přátelé, tak jsem na Twitteru spatřil fotografii vlastníka té sociální sítě ve společnosti neofašistické premiérky Itálie, která se hlásí k odkazu Mussoliniho... Wow, na tu síť už fakt asi nestojí za to lézt. :D Že Musk je narcisistní elitista, který všeho v životě dosáhl pouhou akvizicí všelijakých společností od Tesly po SpaceX, to víme všichni, no... a že je to krajní pravičák, který propaguje konspirační teorii o kulturním marxismu (podle níž je všechno "hrozně woke", aneb Landon Kaelber, aneb pomatenci z téhle země ohánějící se termínem "neomarxismus"), to taky víme všichni... ale tohle... :D

Fašounem už dneska není jen náckovský skin. Fašoun nosí kravatu, nažehlený oblek, snaží se zapadnout - a daří se mu to. Je třeba, abychom ho včas identifikovali, a věděli, zda a jak nás ovlivňuje. O Muskovi to víme už nějakou dobu, ale i tak... je dobré tomu věnovat pozornost. Nenechte, aby vás tihle lidi nějak dostali, přitáhli, přesvědčili. Zvláště, když takhle ukazují, s jakými lidmi se přátelí... Jako současný britský premiér Sunak, který taky Georgii Meloni lízal paty. Špína a hnus.

Vím, vím - politický komentář. Ale proč ne? Když tu platformu k vyjádření názoru mám... Píšu to i proto, že v příspěvcích do rubriky Obrázky týdne často na Twitter odkazuji (což mě ale moc netěší). Tento blog nesmí být escapistický, to ani náhodou.

Dracovenator03 řekl(a)...

Já bych se tím ani nezabýval, aby tě někdo zbytečně netrolloval. Ale souhlasím s tebou, je to úplné dno.

Kuzuri řekl(a)...

Jen ať! :D Já vždycky miluju zjištění, jaké typy lidí se ještě odvažují chodit na můj blog... :D Ale co si budeme povídat, i mezi paleonerdy na internetu sem tam něco pochybného najdeš. Na Blogu.cz byla dinoblogerka, co propagovala Okamurou podporované hnutí "Islám v ČR nechceme", jedna kryptozooblogerka mě zase po skončení Blogu.cz v e-mailech poučovala o tom oblíbeném "neomarxismu" (a díky jí za to, dneska vím, že jsem francouzský strukturální marxista, že jo :D), pak se tu dokonce objevil nějaký "strstantý" plateoúchyl s vášní ponořený ve čtení krajně pravicových webů... To by ses divil, jaký trolling já za ta léta blogování zažil. :D

hajznberk řekl(a)...

To byli volové. Jako, neznám ty lidi, nevím co mají s hlavou, ale tohle není normální. bych je docela rád potkal irl xd

Kuzuri řekl(a)...

Vendo, já s tebou musím tentokrát lehce zanesouhlasit, protože po tolika zkušenostech začínám být skutečně přesvědčen, že jsou to všechno kryptolevičáci a dělají to naschvál. :D Když se nad tím zamyslíš, takové názory prostě nemůže mít nikdo... vezmi si toho posledního jmenovaného, který mi v podstatě z vlastní vůle dal svůj čas (taková láska!) pro námět na postavu do příběhu! :D Génius komedie. Já normálně začínám chtít víc. :D

Okomentovat

Nejčtenější