pátek 23. června 2023

Obrázek týdne 23. 6. 2023

Týden zase utekl, a tak přináším další Obrázek týdne! Vsadím se, že teropodů jste už za těch pár týdnů měli tak trochu dost - minule kelenkeni, předtím torvosaurus versus allosaurus, o týden dříve T-Rexové, a týden předtím Majungasaurus. Protentokrát jsem tedy vybral starší, nostalgické dílo legendárního ilustrátora sci-fi a fantasy Waynea Barlowea, jehož nejznámější paleoart obsahovala kniha An Aplhabet of Dinosaurs (Abeceda dinosaurů). Je to obraz skutečně nádherný, že ano?


Popisek k obrázku: Rohatý dinosaurus Chasmosaurus belli prochází bažinatým lesem za příjemného, nepříliš dusného večera. Slunko zbarvuje listy stromů dozlata, a nepřímo tak na nízké hladině vytváří zlatočerný kaleidoskop tvarů, neustále se měnících hlazením vánku. Idylka je však něčím přerušena. Chasmosaurus před došlápnutím levou přední končetinou do vody cosi spatřuje; horizontální zorničky v jeho očích se zužují, a velký herbivor zůstává na chvíli ustrnut, přemýšleje, co dělat dál. Stejně znepokojena je i jakási pravolavka, snad Palaeotringa littoralis, dávná předchůdkyně volavek, čápů, jeřábů a chřástalů. Pták několika mávnutími křídel opouští nejnižší úroveň bažinatého lesa, a míří vzhůru ke korunám stromů, aby se zachránil. Chasmosaura zřejmě čeká boj; důvodem jeho vyrušení může být velký karnivor, snad samotný Tyrannosaurus rex. Chasmosaurus byl až 4,8 metru dlouhý chasmosaurid, jehož fosilie jsou známy z Kanady. Scéna se odehrává před 67 miliony let na východě ostrova Laramidie, v místech, z nichž bude jednou kanadská provincie Alberta, konkrétně pak souvrství Dinosaur Park na jejím jihu.

Velice mě zaujalo, že Barlowe už v polovině 90. let namaloval chasmosaura s onou zmíněnou horizontální zorničkou, jakou mají třeba dnešní bičovky ze střední Ameriky a kozy. Něco podobného v některém svém paleoartu později spáchali třeba i John Conway nebo Mark Witton.
Slyšeli jste již o vectipeltě, nově popsaném ankylosaurovi z Isle of Wight? Možná, že o něm časem napíši článek, ale nemohu to slíbit. V tuto chvíli je však v přípravě článek o dokumentárních novinkách, a že jich je, tak se těšte. Příští týden vás čeká další týden kvízu "Uhodni plaza!", a pak si možná - ale zase nemohu nic slíbit - dáme od zábavy se současnými plazy malou přestávku.
Poslední věc, na kterou bych vás chtěl upozornit, nikterak nesouvisí s vědou zabývající se dávno žijícími zvířaty. Jako queer bych však byl velmi rád, kdybyste jí v rámci Duhového měsíce, kterým červen je, věnovali pozornost. Jde o diskriminaci LGBTQIA+ lidí v práci, a na A2larmu právě včera vyšel třináctý díl podcastu Pay Gap, který se tomuto tématu věnuje. Budu moc rád, když si ho poslechnete a něco si z něj odnesete - s útlakem v zaměstnání se totiž setkává (nebo bude setkávat) mnoho z nás, ale to neznamená, že byste nás (pokud se jako queers nevnímáte) nemohli podporovat - spojenci jsou vždy vítáni!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Jen tak off-topic, narazil jsem náhodou na YouTube na tenhle úryvek z podcastu Three Little Words, ve kterém na konci minulého roku hostoval Ian McKellen (alias Magneto z X-Menů, Gandalf ze Středozemě, Richard III., Leigh Teabing z Šifry): https://www.youtube.com/watch?v=Ebb272kjmWQ&ab_channel=LeCapharna%C3%BCm2.0

I love this man, what a sweetie. :) And a real bloke! :) Nesčetněkrát lepší role model pro mladé muže, než nějaký toxicky maskulinní incel jako, já nevím, třeba Andrew Tate.

"Comrade would do," hrozně se mi líbilo, když tohle řekl. :) Doufám, že zkazky jsou pravdivé, a že Iana uvidíme zpátky jako charismatického lídra mutantské revoluce v Deadpoolovi 3.

Okomentovat

Nejčtenější