pátek 29. ledna 2021

Obrázek týdne 29. 1. 2021

Leden je u konce. Je to docela zvláštní, jak rychle první měsíc roku 2021 uběhl, nemám pravdu? První Obrázek týdne v tomto měsíci zobrazoval tři austrosaury, a naopak ten poslední zase vyobrazuje australovenatora. Ačkoliv je to pouze náhoda, přece jen si říkám, zda někde v hlubinách mé mysli, v mém podvědomí, nedošlo k vytvoření jakéhosi spojení mezi těmi dvěma "jižními" dinosaury (to ostatně slovo "austro", obsažené v rodovém názvu obou zvířat, znamená). Tato překrásná malba je dílem nadaného paleoartisty Ashley Patch, kteří ji včera zveřejnili na svém twitterovém účtu. Nezapomeňte je podpořit na Patreonu!


Popisek k obrázku: Lehce stavěný masožravý teropod Australovenator wintonensis vychází z hustého zeleného lesa a upíná své zraky na rozlehlou, kapradím porostlou pláň. S délkou šesti metrů, výškou dvou metrů a přibližně tunovou hmotností se řadí k největším pozdně křídovým predátorům Austrálie a Antarktidy. Jde o geparda svého času, schopného zrychlit v několika vteřinách minimálně na 30 kilometrů v hodině. Upoutá-li jeho pozornost na planinách nějaká potenciální kořist, jistě zváží, zda po ní vystartovat a nasytit se. Současníky tohoto dravce jsou například ornitopod Muttaburrasaurus nebo ankylosaur Kunbarrasaurus, a přinejmenším mláďata obou těchto býložravých dinosaurů jsou australovenatorovou obvyklou kořistí. Dnes odpoledne bude na této pláni, ze které se jednou stane formace Winton ve středozápadním Queenslandu, dost divoko.

Dnes večer dávají na BBC Two poslední díl letošního Winterwatch, pokud tedy můžete, dívejte se! Co nového můžete čekat v blízké době na mém blogu? Zatím to vypadá tak, že kvíz "Který pravěký tvor to je?" bude pokračovat ještě příští týden, ale pak jej zase nahradí větší diverzita článků. Rozhodně mám nyní v plánu nějaké nové popisky!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Tak, je deset hodin a mnou zmíněný Winterwatch 2021 je za námi. :) Musím říct, že závěrečné minuty poslední epizody se mi strašně moc líbily... Chris u sněženek... :)

Okomentovat

Nejčtenější