pátek 1. ledna 2021

Obrázek týdne 1. 1. 2021

Co nás asi čeká v roce 2021? To ukáže jen čas. Můžeme však doufat, že to bude rok dobrý! Začínám ho s Obrázkem týdne s magickým datem 1. 1. 2021, a proto jsem také hledal nějaké obrazové dílo s kouzelnou, příjemnou atmosférou. Nakonec jsem na blogu BBC Earth našel tuto překrásnou rekonstrukci koupajících se sauropodů. Chcete-li si tento poměrně dosti široký obrázek zobrazit v původní velikosti, klikněte sem. Existuje snad lepší způsob, jak vstoupit do Nového roku, než pohledem na spokojené zástupce největších živočichů, jež kdy žili, ve svěžím prehistorickém světě?


Popis k obrázku: Tři obrovití sauropodi druhu Austrosaurus mckillopi se brodí průzračně čistou vodou rozlehlého jezera za poklidného teplého odpoledne. Do vody se přišli zchladit po celém dnu stráveném spásáním listů cykasů a kapraďorostů v okolním lese. Jeden z nich svým hrdelním bučením celému světu oznamuje, že je mu dobře, a že asi jezero hned tak neopustí. Další dva austrosauři se ve vodě pohybují aktivněji a vstupují do větší hloubky. Je výhodné být vysokým sauropodem; vodní plochu překonáte, aniž byste se museli pokusit o plavání a riskovali byste utopení. V pozadí vidíme dva vodopády, kterými do jezera proudí voda z řek protínajících okolní skalní soutěsky. Všechna ta pára, kterou nad hladinou vytvářejí, připomíná jakousi prehistorickou saunu. Scéna se odehrává v letním období na území Antarktidy před 105 miliony let. Pozůstatky austrosaura byly nalezeny v souvrstvích Allaru a Winton v australském Queenslandu a popsány Heberem Longmanem v roce 1933.

Ještě před koncem minulého roku, 30. prosince 2020, jsem napsal na Blogorgonopsid Diaries nový článek pojednávající o vlivu člověka na noční aktivitu vyder - najdete ho na tomto odkazu.
Tento rok rozhodně máme, na co se těšit. Už jsem se zmiňoval o chystaném nezávislém dokumentu Forgotten Bloodlines: Agate, pojednávajícím o dvou savcích z miocénu, který bude vyprávět Nigel Marven! Nigel včera na svém twitterovém účtu oznámil, že v posledních měsících podstoupil léčbu rakoviny mandlí, jež byla úspěšná. Chcete-li, také mu popřejte vše nejlepší do Nového roku! Jsem si jist, že jeho dokumenty Vás, stejně jako mě, provázejí celý život!
Co můžete v blízké době čekat na mém blogu? Příští týden se vrací kvíz "Který pravěký tvor to je?", od pondělí do čtvrtka na něj tedy budou přibývat krátké nápovědy, a vy si budete moci tipnout, kterého vyhynulého živočicha popisují. Kvíz poběží zase několik týdnů a budu rád, když se ho zúčastníte... Ještě jednou Vám přeji vše nejlepší do Nového roku!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější