pátek 15. ledna 2021

Obrázek týdne 15. 1. 2021

Dnes jsem byl po více než dvě hodiny v našem zasněženém lese, a mezi mnoha zvířaty, se kterými jsem se setkal a které jsem vyfotografoval, byla také veverka. Svou fotku tohoto hlodavčího šplhouna Vám však v rámci Obrázků týdne neukáži. Místo toho, inspirován svým setkáním s tímto krásným rudým ďáblíkem, Vám představím tento nádherný snímek, pořízený kameramanem Neilem Andersonem, jenž natáčí mj. také pro BBC a Discovery Communications. Fotografie nese kouzelný název Drey dreaming. Jde o jednu z 25 fotografií, které soutěží o cenu Wildlife Photography of the Year, pořádanou Přírodovědným muzeem v Londýně. Není to prostě nádhera? Nechtěli byste se taky takhle schovat a schoulit se do svého teplounkého hnízdečka?


Popisek k obrázku: Skotskou vysočinu ovládl chlad, a někteří savci se uložili ke spánku. To platí i pro tuto veverku obecnou (Sciurus vulgaris), která sice nepatří mezi hibernanty, ale zima pro ní rozhodně představuje období snížené aktivity. Tito stromoví hlodavci jsou přes rok samotářští, v zimě se však stahují do společných doupat ve stromech, kterým se anglicky říká drey. Na této fotografii můžeme sice jasně vidět jen jednu spící veverku, hnízdečko však sdílí ještě s jedním exemplářem, jehož ocas vystupuje zpoza ní. Pohodlně odpočívají ve své teplé postýlce z větviček, jehličí, lišejníků a snad i nějakého toho mechu. Nenechají se ničím rušit, jsou ponořeny ve světě svých snů, a probudí se až tehdy, kdy to bude nutné - z doupěte ve staré borovici vylezou klidně až za několik dnů. Pokud obě veverky přežijí svou první zimu, pak se jim jistě podaří přečkat i minimálně další tři; někteří věkoví rekordmani se pak ve volné přírodě dožívají až sedmi let. Neil Anderson, autor fotografie, umístil do veverčího doupěte kameru Go Pro Hero 3+ s LED osvětlením řízeným na dálku. Spoušť zmáčkl zpod stromu pomocí speciální aplikace na svém telefonu, aniž by veverky musel rušit. V doupěti byl i tak dostatek přirozeného světla, LED osvětlení užil Neil jen pro zvýraznění tohoto roztomilého spáče a ocasu jeho společníka.

Myslím si, že toto je jedna z nejkrásnějších fotek veverky obecné, jaké kdy byly pořízeny. Je to opravdu skvostné dílo...
Asi jste už četli, že v tomto týdnu obdržel Sir David Attenborough očkování proti koronaviru, podobně jako další významné britské osobnosti, jmenovitě například královna Alžběta II. nebo Sir Ian McKellen, před ním. Sir David už nějakou dobu o své podpoře vakcíny proti nemoci Covid-19 mluvil, a myslím si, že je skvělé, že mu byla dána!
V příštích dvou dnech očekávejte vyhodnocení dvanáctého týdne kvízu "Který pravěký tvor to je?" a diplomy, a v týdnu následujícím se pak dočkáte dalšího kola, v pořadí již třináctého!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější