pátek 19. června 2020

Obrázek týdne 19. 6. 2020

V posledních měsících jsem mezi Obrázky týdne přidával díla od úžasných umělců, jmenovitě například od Zdeňka Buriana, Charlese R. Knighta, Marie-Christine Lemayeurové či Karen Carrové. Některá z jejich nejpovedenějších děl se řadí do paleoartu, a zobrazují tedy prehistorické živočichy. Avšak díla jednoho slavného paleoartisty se na tomto blogu již dlouho neobjevila, a tak jsem během minulého týdne hledal konkrétně jeho malby. Mluvím o Luisi V. Reyovi, jehož rekonstrukce dinosaurů a dalších pravěkých zvířat se mi také moc líbí. A našel jsem jeden obrázek, který jsem prostě musel do této rubriky přidat...


Popisek k obrázku: Dva obrovští teropodi druhu Spinosaurus aegyptiacus loví ryby ve vysychajícím řečišti. Jsou skutečně velcí; oba měří skoro patnáct metrů na délku. Jedná se o samce a samici, vůbec si jeden druhého nevšímají, a soustředí veškerou svou pozornost na pohyby ryb ve vodě. Naopak ptáci, kteří jim oběma sedají na hlavách, se zajímají jen o parazity zakouslé ve spinosauří kůži. Přestože oba masivní predátoři působí pomalu a nemotorně, jsou to nebezpeční živočichové. Spinosaurus aegyptiacus byl největší masožravý dinosaurus, který kdy žil. Scéna se odehrává v severní Africe před 100 miliony lety.

Nádherná moderní rekonstrukce spinosaura, nemám pravdu? Líbí se mi, jak jsou obě zvířata barevně odlišena...
Zítra se dočkáte poslední části příběhu Mike a Stacy ze 4. série Lovců kryptidů! Příští týden pak bude pokračovat kvíz "Který pravěký tvor to je?", a je pravděpodobné, že pak na nějakou dobu zase skončí. Mám určité plány na poslední červnové dny, co se článků týče, ale zatím nic neprozradím.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější