pátek 24. května 2019

Obrázek týdne 24. 5. 2019

Minulý týden jsem napsal, že do rubriky Obrázky týdne budu poněkud častěji přidávat malby a kresby nejen pravěkých, ale také současných živočichů. Mezi mé oblíbené ještěry se řadí zvláště varani, ještěři, kteří vypadají opravdu jako z pravěku. Vždyť také někteří raní zástupci skupiny Varanoidea vykrádali hnízda ještě samotným dinosaurům v pozdní křídě... Varan, který je vyobrazen na tomto obrázku, je v současnosti druhým či třetím největším druhem ještěra na naší planetě... Jak se Vám líbí?


Popisek k obrázku: Takřka dvoumetrový perentie nebo též varan obrovský (Varanus giganteus) pozorně sleduje okolí. Svou protáhlou tlamu plnou dozadu zatočených zubů, vhodných k lapení rychlé kořisti, strká do puklin v suché půdě, porostlé trávou rodu Spinifex. Pátrá po jedovatých pakobrách - je jedním z mála živočichů australského outbacku, jež jsou imunní vůči pakobřímu jedu.

Další článek, který bude opět Obrázkem týdne, přibude zase v pátek. Poté se snad znovu vrátím k pravidelnějšímu psaní, i když prozatím nemůžu nic slíbit.

1 komentář:

Safaripark team řekl(a)...

Moc pěkný obrázek, v safariparku jednu perentii mám. :-)

Okomentovat

Nejčtenější