sobota 11. května 2019

Peruánský kmen Nahua čelí problému v podobě otravy rtutí

V Peru žije asi 5000 lidí patřících k 18 etnickým skupinám, kteří žijí v izolaci od okolního světa. Země je však domovem i pro kmeny, jež zatím s civilizovaným světem neučinily žádný kontakt. Všichni tito lidé, žijící tradičním způsobem života v deštných pralesích, jsou však vystaveni nebezpečí. Jejich domov rychle mizí. Kácení pralesů pokračuje, a o svůj domov tak přicházejí nejen oni, ale také zvířata, která loví a na nichž tedy závisí jejich životy. Nedávno vyjádřili zástupci indiánského kmene Nahua svou nespokojenost se změnami krajiny a se zdravotními problémy, kterým čelí. Kmen Nahua žije v teritoriální rezervaci Kugapakori-Nahua-Nanti na jihovýchodě Peru. V této oblasti se už léta těží zemní plyn. To má však na místní obyvatele negativní dopad. Největším problémem je otrava rtutí.
Právě o problémech spojených se znečištěním rtutí v oblasti se diskutovalo již dříve. V letech 2014 a 2015 nechalo Ministerstvo zdravotnictví v Peru posbírat vzorky moči některých členů kmene. Ukázalo se, že téměř každý z nich obsahoval nepřirozeně vysokou koncentraci rtuti. Nejvíce jí bylo ve vzorcích od dětí mladších 12 let. Jak ukázala analýza provedená v roce 2017, 78 procent vzorků obsahovalo kocnentraci rtuti. Může se to zdát být šokující, ale kmen Nahua se potýkal se zdravotními problémy již dříve. A může za ně právě civilizovaný člověk, přetvářející jejich svět. Mnozí viní společnost PlusPetrol, která vlastní Camisea Gas Project. Právě tato společnost těží v teritoriální oblasti zemní plyn od roku 2004. Je obecně známo, že k vypouštění rtuti do životního prostředí dochází při těžbě zlata nebo snad i zemního plynu, a také při spalování uhlí nebo odpadu. Rtuť se dostává do vody, kde ji bakterie mění na "metylrtuť", jež se pak bioakumuluje v potravním řetězci. Do těl lidí se poté dostává konzumací ryb a měkkýšů. K tomuto procesu nedochází jen v této oblasti, ale také v dalších částech peruánské Amazonie a možná i mnodem dál. PlusPetrol v lednu 2018 oznámil, že zavrhuje možnost kontaminace rtuti způsobenou těžbou zemního plynu. Je to však zřejmě pokus o očištění. Je nicméně pravdou, že k takové kontaminaci rtuti dochází nejčastěji právě z důvodu těžby zlata, nikoliv zemního plynu.
Otrava rtutí je velice závažná pro každého, koho postihne. Může způsobit neurologické problémy, průjmy a dermatitidu. U těhotných žen může negativně ovlivnit vývoj plodu. V současnosti by bylo nejlepší, kdyby ministerstvo zařídilo, aby došlo ke měření hodnoty kontaminované rtuti ve vlasech členů kmenu Nahua. Právě ty totiž mohou nejlépe poukázat na dlouhodobou kontaminaci rtutí.
Také zvířata, na jejichž existenci závisí přežití kmene, se z oblasti stahují nebo vymírají. Minulý rok uvedl Flores, zástupce kmene, že lovci musejí hledat tapíry a pekari mnohem hlouběji v pralese, než kdy dříve. V řekách teritoriální oblasti také výrazně ubylo piraní rostlinožravých, ryb, které dříve patřily na jídelníček kmene.


Nahua nemůže se zdravotními problémy způsobenými otravou rtutí nic dělat. V nedávném případě měla čtyřměsíční holčička zápal plic a ani po přemístění do nemocnice ve městě Atalaya se jí nepodařilo zachránit. Pokus o záchranu jejího života byl navíc vzácný; kmen žije daleko od civilizace, daleko od nemocnic. A většina členů kmene má nyní předpoklady k velkým zdravotním problémům v blízké budoucnosti. Jak bude tento problém vyřešen? Peruánská vláda ho zatím neřešila. Jak zachránit naše pralesy a jejich zvířecí obyvatele, když politikům nejde ani o životy lidí, stejně důležité jako ty zvířecí? Samozřejmě zde je jistá naděje na jejich záchranu. K té však nedojde, nezačne-li někdo konečně něco dělat...

Za informace v tomto článku děkuji webu Mongabay, na kterém vyšla zpráva o děsivé realitě, ve které kmen Nahua žije, ve čtvrtek 9. května 2019.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější