středa 1. května 2019

Nově popsaný gigantický dravý savec z Afriky

V dubnu 2019 popsali Nancy Stevens a Matthew Borths z Ohio University nový druh hyenodonta, velkého masožravého savce, který byl zřejmě větší než medvěd lední, držitel titulu největšího suchozemského dravého savce současnosti. Žil ve východní Africe před 23 až 22 miliony let v období raného miocénu. Vědci, kteří jej popsali, našli jeho zkameněliny v depozitáři Nairobi National Museum v Keni. Fosilie samozřejmě též pocházely z této země. Zvíře nazvali Simbakubwa kutokaafrika. Rodový název znamená v překladu "velký lev z Afriky", nicméně hyenodonti nebyli příbuzní kočkovitým šelmám. Patřili mezi kreodonty, starobylou skupinu masožravých savců, jejichž vývoj začal v paleocénu před více než 60 miliony let a skončil zhruba před 11 miliony let vyhynutím jejích posledních zástupců. Druhové jméno "kutokaafrika" znamená ve svahilštině "pocházející z Afriky". Simbakubwa vážil až 1500 kilogramů, což je desetkrát více než malí lví samci, a šestkrát více než velcí, 250 kilogramů vážící afričtí lvi... Ze všech gigantických hyenodontů je Simbakubwa nejstarší. Je pravděpodobné, že tento řád masožravých savců se vyvinul právě na africkém kontinentu, odkud se pak šířil dál. Simbakubwa však rozhodně nestál u zrodu této skupiny; nejstarší, jen mnohem menší hyenodonti, jsou známi již z pozdního paleocénu. Avšak v době, kdy africkým pláním vládl tento obr, začínali na černý kontinent přicházet kočky, hyeny a psovité šelmy - z Eurasie. Možná jejich příchod oslabil hyenodonty, kteří jen o nějakých deset milionů let později nadobro zmizeli. Není ovšem pochyb, že v době svého rozmachu byli hyenodonti v Africe vrcholovými predátory z třídy savců. Simbakubwa mohl být jejich králem; přece jen je to jeden z největších dosud poznaných masožravých savců, kteří kdy chodili po povrchu naší planety.

Samozřejmě budu i nadále pokračovat v psaní článků o nových objevech... Avšak na závěr tohoto článku, který jsem napsal 1. května 2019, musím uvést ještě jedno: v neděli můj blog oslaví již 10. narozeniny... A já bych všechny z Vás, jež jste se tu dnes zastavili, rád pozval na tu malou oslavu... Rád Vás tu v neděli uvidím!

3 komentáře:

Safaripark team řekl(a)...

Vysloveně monstrum mezi dravými savci. Ještě, že už vyhynul. Toho bych potkat vskutku nechtěl.Kdyby dnes žil, byl by to druh, který by se snad v zoo ani nedal chovat. :-) Jinak dík za koment u mě na blogu.

Safaripark team řekl(a)...

K 10. výročí blogu gratuluji, děláš to skvěle. :-)

HAAS řekl(a)...

[2]: Děkuju. :-) V neděli, v den narozenin, napíši slavnostní článek. Všichni jsou zváni! :-)

Okomentovat

Nejčtenější