pátek 25. května 2018

Obrázek týdne 25. 5. 2018

Pracovní týden je zase u konce, jaká je to jen úleva... Je tedy čas na další Obrázek týdne. Tentokrát jsem vybral malbu zobrazující všemi oblíbený karbonský obří hmyz. Podle mne jde o krásný obrázek, posuďte však sami... Jak se líbí Vám?

Popisek k dnešnímu obrázku: Takto vypadalo dnešní Skotsko před 300 miliony let. V horkém, parném lese, nacházejícím se na rovníku, daleko od míst, kde se Skotsko nachází dnes, prohání se celá řada roztodivných a obrovských členovců. Třímetrová stonožka nebo mnohonožka Arthropleura pátrá po vegetaci, kterou se normálně živí, a padlý kmen kapraďorostu jí není žádnou překážkou. Míjí přitom malou modrou ještěrku rodu Hylonomus, jednoho z prvních plazů vůbec. Mezitím lesem prolétá vážka Meganeura s asi sedmdesátipěticentimetrovým rozpětím křídel...

Do Karbonu se ještě mnohokrát vrátíme, alespoň tedy prostřednictvím podobných obrázků... O víkendu očekávejte závěr jedenácté kapitoly 2. série Lovců kryptidů (a těšte se na poslední, dvanáctou, kterou začnu psát v červnu) a buď další část projektu o žralocích nebo o pravěkých lasicovitých. Chystám se však na další nové projekty, které postupně také započnou, ale více zatím neprozradím.

4 komentáře:

Kaatedocus řekl(a)...

Hezký obrázek. Není to náhodou z ostrova Arran?

Maty26 řekl(a)...

Karbon miluji :) Je to fascinující období a mé druhé nejoblíbenější, hned po druhohorách :D

HAAS řekl(a)...

[1]: Je to možné. :-) Právě na ostrově Arran se našly stopy Arthropleury, je to i v 5. dílu Prehistoric Parku. :-)

Safaripark team řekl(a)...

Pěkný obrázek, rád se podívám i na další. :-)

Okomentovat

Nejčtenější