čtvrtek 17. května 2018

Nově objevení studenokrevní živočichové (květen 2018)

V posledních dvou dnech bylo zveřejněno několik zpráv týkajících se objevů nových druhů. Zatímco v oceánské zóně okolo Bermudy bylo objeveno více než 100 druhů řas, korýšů a dalších mořských živočichů, z tropů naší planety přicházejí novinky o plazech a obojživelnících, s nimiž se v žádné dosud vydané příručce sloužící k identifikaci herpetofauny nesetkáme... V indickém státu Karnataka žije nedávno objevený a popsaný druh žáby, Microhyla kodial. Vědecký popis tohoto druhu vyšel včera v mezinárodním žurnále Zootaxa. Patří do čeledi parosničkovitých (Microhylidae), jež je rozšířena na pěti ze sedmi kontinentů - parosničky nenajdeme pouze v Evropě a samozřejmě na Antarktidě. Za svůj domov však Microhyla kodial považuje pouze okolí města Mangaluru, kterému se v místním jazyce Konkani říká kodial. Odtud tedy druhové jméno. Šestičlenný herpetologický tým, který popis zpracoval, zjistil, že tato parosnička měří pouze 2 centimetry na délku. Nejedná se tedy o velkého obojživelníka, na svou velikost jsou však tyto parosničky překvapivě hlasité. Je tedy o to zajímavější, že donedávna byly v Mangaluru zcela přehlíženy, a to i přesto, že se vyskytují v oblastech osídlených lidmi! Někdy stačí hledat nové druhy kousek od Vašeho domu, a naleznete je... Již jsme si řekli, odkud tato parosnička pochází. Stále však není zcela jisté, zda jde o indickou specialitu. A jestli je to pravá indická žabka vůbec... Výzkumníci totiž zjistili, že se geneticky podobá žábám z jihovýchodní Asie a nikoliv z Indického subkontinentu. Místa, kde tyto žáby žijí, byla dříve hojně využívána k importu dřeva z Myanmaru, Malajsie a Indonésie. Je možné, že byly žáby černými pasažéry na dovezeném dřevě, a zabydlely se v Indii díky pomoci člověka? Rozhodně bude zajímavé zjistit více...


Další nově popsané a teprve nedávno objevené druhy studenokrevných živočichů pochází z Madagaskaru, který je zemí chameleonů. Jde o tři nové druhy těchto pozoruhodných stromových ještěrů vybavených koulícíma očima a ovíjivým ocasem. Všechny tři patří do rodu Calumma, který byl popsán významným anglickým zoologem Johnem Edwardem Grayem již roku 1865. Od té doby bylo popsáno na 37 různých druhů, včetně třech nově objevených... Tím prvním je Calumma uetzi, chameleon, jenž byl nalezen už roku 2012, ale na jeho vědecký popis se čekalo šest let. Vyskytuje se v masívu Sorata na severu ostrova. Samci a samice tohoto druhu se od sebe zbarvením výrazně liší; samci jsou mnohem pestřeji zbarveni - jsou obvykle nazelenalí, samičky jsou hnědé. Když se ale obě pohlaví potkají, samcova kůže se promění do mozaiky žluté, červené, modrozelené a fialové. Samička, kterou takové převádění nezaujme, ztmavne takřka až do černa. Obě zvířata se nacházejí na přiloženém obrázku; všimněte si, že samice je na samce poměrně agresivní, otevírá na něj tlamu, zahání jej... Dalším novým druhem je Calumma juliae. Druhové jméno je poctou Julii Forster, která pomohla získat pro vědce několik exemplářů. Tento druh se vyskytuje pouze v lese zabírajícím území o 15 km2, jenž se rozléhá na východ od města Moromanga. Zatím byly identifikovány pouze samice tohoto druhu, žádní samci dosud nebyli nalezeni... Třetí je pak Calumma lefona z oblasti Andrevorevo na severu země. Slovo "lefona" znamená v malgaštině "kopí". Jméno bylo zvířeti uděleno podle rostrálního výstupku, tedy útvaru na jeho čenichu. Všechny tyto druhy jsou nyní ve velkém ohrožení. Madagaskarské lesy mizí a s nimi i jejich úžasní zvířecí obyvatelé.

Za informace a obrázky pro tento článek děkuji webům Business Insider India a Mongabay. Doufám, že Vás nové objevy nadchly!

2 komentáře:

Diictodon řekl(a)...

Hezký článek.:)

Maty26 řekl(a)...

Zajímavý článek :)

Okomentovat

Nejčtenější