středa 22. června 2016

Ostrovní trpaslíci-Miniaturní emu

Doufám, že se Vám zatím můj seriál Ostrovní trpaslíci líbí! V této části Vám ukáži další podivuhodné tvory, kteří se kvůli životu na ostrovech zmenšili... Byli to malí emu!

Místo: Ostrovy King Island a Kangaroo Island,
Čas: Pleistocén až náš letopočet,
Příklady ostrovního nanismu: malí emu.
Dnešní emu je asi nejznámějším australským ptákem. Spolu s velkým čápem žabiru, který na rozdíl od emua je schopen letu, představuje největšího ptáka kontinentu, jenž je zároveň státem. Dospělí emu měří 150 až 190 centimetrů na výšku a vyznačuje se různými zvláštnostmi (například faktem, že samci se starají o vejce, která jim ponechají samice). Ještě v nedávné minulosti byl tento pták rozšířen o něco více, než dnes. Příkladem je tasmánský emu, který vyhynul teprve v minulém století. Měl velmi blízko k dalším dvěma typům emu, jež taktéž vymizely nedávno a byly příkladem ostrovního nanismu. Jedná se o evoluční přizpůsobení k životu v prostředí, jež je malé oproti původnímu habitatu zvířete. Emu z vnitrozemí jsou tedy velcí, ale na ostrovech se museli zmenšit, aby přežili v takovém ekosystému, v němž velikost hraje velkou roli. Oba dva miniaturní typy emu pocházejí z malých ostrůvků poblíž Austrálie a Tasmánie: King Island & Kangaroo Island. Zřejmě se vyvinuli v posledních pár tisících let geologické minulosti. Emu z King Islandu se od tamánského emu odtrhl před 14 000 lety, kdy již Tasmánie a King Island nebyly spojeny. Emu z King Islandu, vědecky Dromaius novaehollandiae minor měřil na výšku pouze 87 centimetrů. Existují však i záznamy o 130 centimetrů vysokých jedincích, ti však byli hodně vzácní. Některé exempláře byly odchyceny, zabity a přemístěny do Evropy, kde byly studovány. V divoké přírodě vyhynul už asi roku 1805, což byla obrovská škoda. Osadníci je sice vybíjeli, ale jejich počty ubývaly už předtím. Možná byli malí emu loveni pravěkými lidmi. Dalším pozoruhodným, malým emu byl samostatný druh Dromaius baudinianus, který byl vyhuben roku 1827. Vyskytoval se pouze na Kangaroo Island, což je 3. největší ostrov Austrálie. Je toho o něm známo jen málo, ovšem vědci se domnívají, že žil v lesích. Dodnes se zachovalo několik ilustrací a pár pozůstatků tohoto zvířete... Již bylo řečeno, že malý emu z King Island se vyvinul před 14 000 lety. Musíme si ale uvědomit, že zmenšení emu byli docela běžní na jihoaustralském pobřeží už před 700 000 lety. Mohli být jakýmisi vzdálenými předchůdci těch, které známe lépe a kteří vymizeli za našeho letopočtu...


Všimněte si porovnání velikostí člověka, současného emu a jeho prehistorického příbuzného z King Islandu, který dosahoval asi poloviční výšky.

2 komentáře:

Bleskobleska řekl(a)...

Jé, kapesní emu :3 (dobře, kapesní asi ne :D)

Ankylosaurus řekl(a)...

Skvělý článek! O těchto dvou ptácích jsem ještě neslyšel!

Okomentovat

Nejčtenější