sobota 10. srpna 2013

Eusthenopteron

Eusthenopteron byla pravěká ryba, která žila za doby podzního Devonu před nějakými 385 miliony let. Někteří vědci se domnívají, že Eusthenopteron neměl daleko k prvním tetrapodům, jako byl kupříkladu Tiktaalik. První zkameněliny nalezl Joseph Frederick Whiteaves už v roce 1881 v lokaci Miguasha, v kanadské provincii Quebec. Tento živočich měl na délku tak 180 centimetrů a sdílel mnohé anatomické rysy s vůbec prvními tetrapody. Horní část lebky je totiž podobná stejné části těla u rodu Ichthyostega, který byl primitivním obojživelníkem. Známy jsou dva druhy Eusthenopterona: E. savesoderberghi a E. foordi. Nejmenší známý jedinec Eusthenopterona pochází právě od druhého druhu a měřil jenom 2,9 centimetru. Patřil do čeledi Tristichopteridae...
Eusthenopteron se objevil například v dokumentárním cyklu Armagedon - Zvířecí říše, konkrétně ve druhé epizodě o devonském vymírání.

Příště Bothriolepis!

4 komentáře:

blogofprimeval řekl(a)...

pěkná malá potvůrka :-)

dinosaurss řekl(a)...

Skvělý popis, mě osobně vzhledem trochu připomíná dnešní štiku :-D

Antroz T6 řekl(a)...

super popis! jinak mě omluv, že jsem nenapsal komentáře dřív, ale měl jsem moc práce (hell system, videa, to nový lego...)

siamotyran řekl(a)...

[2]: Přerostlou štiku :D

Okomentovat

Nejčtenější