čtvrtek 14. března 2013

Arthropleura

Arthropleura byl obrovský členovec, žijící na Zemi v době před asi 300 milióny lety, tedy v geologickém období Karbon, předposledním v prvohorách. Jednalo se o 3 až 4 metry dlouhého živočicha, když se postavila, zřejmě by se podívala člověku do očí. Arthropleura je řazena mezi stonožkovce, ale není zcela jasné, zda-li se jednalo o stonožku, mnohonožku nebo dokonce tisícinožku. Jelikož se jedná o bezobratlého živočicha, dochovalo se z ní jen velmi málo fosilních nálezů, včetně zkamenělých stop na skotském ostrově Aran. Arthropleura obývala teplé, deštné, tropické pralesy, které v té době pokrývaly většinu této planety. Paleontologové se domnívají, že byla tak velká kvůli nadměrnému množství kyslíku v atmosféře, stejně, jako mnoho dalších karbonských členovců. Podle virtuálních zobrazení mělo zvíře velká kusadla, pravděpodobně je používala k trhání listí a byla býložravcem. Tělo jí chránil mohutný krunýř...
Je popsána a zobrazena například v dokumentech Prehistorický Park, Putování s pravěkými monstry - Život před dinosaury nebo Prehistorická monstra.

Příště Seymouria!!!

6 komentářů:

mojeznamkyavatar řekl(a)...

HAASI, jsou mi tři, počkej až mi bude pět :DD

SuperL řekl(a)...

můj nejoblíbenější členovec :) KRÁSNÝ POPIS!!

Matouš Pavlík řekl(a)...

Skvělý článek! :-D I když s tou arthropleurou je to tak trochu záhada... Když se na to podívám z entomologického hlediska, tak její rekonstrukce ve filmech jako je např. Prehistorický park nedává smysl. Jako by si tvůrci pořád nemohli rozmyslet, jestli to bude stonožka nebo mnohonožka... Stavba těla je podobná plochulovitým mnohonožkám, jenže ta kusadla jsou typicky stonožčí (tedy obecně určená k lovu hmyzu). Nezdá se mi, že by s takovými bodnými kusadly mohla jíst rostlinnou potravu. :-D Co myslíš?

dinosaurss řekl(a)...

Moc povedené! Arthropleuru moc obdivuji..!

siamotyran řekl(a)...

Muselo by být něco vidět v dešní době tak velkého bezobratlého jako je arthopleura :)

calamites řekl(a)...

O tykadlech,kusadlech a očích se dá polemizovat,protože dosud se žádná hlava nenašla,pouze segmenty těla(měla jich 30).Další výzkum ukázal,že k jednomu segmentu je přiřazena jedna dvojice nohou.

Okomentovat

Nejčtenější